Hlavní favorité silničního horského běhu Adršach – Chvaleč- Adrpšach Kamil Krunka z Náchoda a loňský vítěz Pavel Brýdl z Trutnova si to rozdali mezi sebou. Na obrátce silniční desítky byl sice první Pavel, ale v druhá půlka závodu patřila Kamilovi, který vyhrál v čase 35:58. Brýdl zde dvakrát zaběhl za sebou 35:51, letos 36:36 znamenalo druhé místo.

Profil horského běhu má silniční desítka Adršpach – Chvaleč – Adršpach. Startující musejí nejdříve zvládnout dvoukilometrové stoupání, pak je čeká kilometrové údolíčko, tedy tři sta metrů dolů a sedm set metrů nahoru a pak dva kilometry šusem na obrátku. Start je na území okresu Náchod, obrátka na Trutnovsku. To vše v opačném gardu do cíle. Součet stoupání je přes tři sta metrů. Náročnosti této silniční tratě odpovídají i dosažené časy nejlepších, které jsou o 2 až 3 minuty horší než při rovinaté desítce.

O celkově třetí místo bojovali nejlepší čtyřicátník běhu Luděk Berka ze Rtyně v Podkrkonoší (39:30) s nejlepším padesátníkem Miroslavem Holubem z Police nad Metují (39:21).

Překvapivého vítěze měla kategorie nad šedesát let. Její obvyklý vítěz Miroslav Krupička z Ústí nad Orlicí byl druhý (49:53), když ho lehce porazil Jan Menšík z Jablonce nad Nisou (45:30).

Hvězdné obsazení zde má tradičně soutěže žen. Po vítězkách velkých jmen minulých let Metelkové a Pastorové (38:58) vyhrála třikrát za sebou Eva Vítová (tehdy za 41:48, 40:39 a 43:45). Letos nestartovala a tak pomyslnou štafetu převzala její kámoška Romča Brumlichová z Hronova. Romana sice bydlí v nedalekém Hronově, ale vzhledem k tomu, že bojuje o absolutní bednu v Českém poháru v běhu do vrchu, trochu svým startem na domácí trati překvapila. „Dneska jsem velmi spokojená, nechtělo se mi nikam cestovat na jiný závod. Navíc jsem časem 44:22 běžela na úrovni svého osobáku (ten má však pod 44),“ řekla vítězka v cíli.

Stejně jako vloni byla druhá nejlepší z kategorie nad 45 let Anna Krátká z Hvězdy Pardubice. Letos zapsala čas 47:10 a až do konce ji dýchali na záda nejlepší ženy z kategorie do 35 let, Romča je 35 – 44 let.

V průběhu závodu sice více běžela třetí Klárka Šimáková z Hradce Králové (47:52), třetí byla vloni, ale lepší koncovku měla Denisa Rýdlová z Trutnova za 47:37.

Pořadatelé mimo jiné ocenili i nejstarší účastníky – osmdesátníka Václava Culka (71:49) z Nového Města nad Metují a sedmdesátnici Magdu Jelínkovou (74:10) z Černilova u Hradce Králové a také nejlepšího místního běžce – Josefa Hatáše (62:44).