Trailový běh Žďárskými vrchy, druhý ročník Saar Challenge v Hlinsku na Chrudimsku, má sice on-line registraci uzavřenu, ale je možně se do závodu přihlásit v den jeho konání. Již nyní je jisté, že bude minimálně dvojnásobně překonán loňský počet účastníků. Dopředu se přihlásilo přes 150 vytrvalců.

„Mám pocit, že když něco dělá člověk poctivě a s láskou tak to druzí ocení,“ řekl k počtu účastníků pořadatel závodu Jakub Jaroš a dodal: „Saar Challenge nabízí tři trasy, které se od sebe liší svou délkou a obtížností. Nejdelší a nejextrémnější je dlouhá 64 kilometrů. Závodník při ní nastoupá více než 1 350 výškových metrů a pokoří nejvyšší místa Žďárských vrchů. Samozřejmě i ten nejvyšší – pověstných Devět Skal.“

Stejně jako vloni budou v okolí Hlinska připraveny tři trasy, a to o délce 64, 39 a 21 kilometrů, na všech jsou pro muže i ženy vypsány tři věkové kategorie. Každá trasa má samostatný start, s hodinovými rozestupy. První v devět hodin vyrazí borci na Long. Navíc na trati Long – 64 km je vypsána i soutěž dvojic, a to pro kategorie muži, ženy a mix.

Největší zájem je o trasu Short – 21 kilometrů. Nově přibyli do startovní listiny třeba Kateřina Kubiasová a její jedenáctiletý syn Pepík z Hradce Králové. Oba spolu objíždějí řadu závodů a třeba letos startovali na Vysockém půlmaratonu, kde Katka byla celkově druhá a Pepík dal náročný krosový závod hluboko pod dvě hodiny. Katka o minulém víkendu celkově vyhrála běh v Nepasicích u Hradce Králové.

K favoritům na trati Half – 39 kilometrů bude jistě patřit Náchoďák Jirka Doucha. Závodník pardubické Hvězdy letos dokázal mimo jiné vyhrát Hradecký běžecký pohár v kategorii nad 40 let. Úspěšně absolvoval i několik maratonů. Domácí Janička Klinecká vyhrála před rokem trať Short a letos je největší favoritkou na trati Half. Na nedávném členitém Hlineckém půlmaratonu předvedla více jak pětiminutové zlepšení. Zajímavou dvojkou budou i děvčata Zavřelovi z Němčic u Pardubic. Maminka s dcerou jsou ve svých kategoriích rovněž pravidelným bedničkářkami na řadě závodů.

Vloni vyhrál hlavní závod jičínský padesátník Ivan Šmíd za 6:12 hodiny. V letošní startovce je vloni druhý Zdeněk Koblic, kterého o prvenství připravila chyba na trati a letos je nažhaven ji odčinit. Nejlepší žena – Jana Ryantová dala 7:06. Half, 39 km, vyhrál legendární atlet, čtyřicátník, Miloš Kratochvíl z pardubické Hvězdy a Tereza Procházková z Ořechova. Krátkou, Short, Ondřej Kafka a domácí Jana Klinecká, druhá byla Jitka Kalná, jejíž manžel Petr byl druhý na Halfu.

„Žďárské vrchy jsou mou srdcovou záležitostí. Ačkoliv se jedná o jedno z nejkrásnějších míst naší země, cíleně sem zavítá jen málokdo“, dodal ředitel závodu Jakub Jaroš a dodává: „Čekejte krásnou trať, dobré občerstvovačky, kvalitní systém kontrol, pěkné zázemí a rozřazení do věkových kategorií tak, abyste se mohli se soupeři adekvátně poměřit. Navíc stravu bude zajišťovat jídelna Pohanka – expert na správnou výživu, která je nejen zdravá, ale fakt dobře chutná,“ dodává ředitel závodu.

Hlavní cenu pro absolutně nejrychlejšího běžce a běžkyni na dlouhé trase poskytla firma AUTO IN. Jedná se o víkendové zapůjčení automobilu Ford. Ceny pro vítěze v jednotlivých kategoriích poté poskytla firma Royal Bay a Medailenazed.cz