Dva zkušení pořadatelé z východních Čech v listopadu týden po sobě připravují atraktivní běžecké závody. Na obou bude hlavní tratí maraton, ale poběží se i podstatně kratší štreky.

V sobotu 12. listopadu tým zkušeného Rungorunu chystá druhý ročník Forest runu v Hradci Králové. Centrum lesního běhu bude tradičně u Bufetu u vlka, který je královéhradecké lesní cestě Hradečnici. Parkovací plocha je u kilometr vzdáleného lesního hřbitova v Hradci Králové – Malšovicích.

Připraven bude půl maratonský okruh, z kterého se postupně odpojí běžci na pět a deset kilometrů. Trať vede po měkkých lesních cestách a má nepatrné převýšení.

Dále se bude soutěžit na půl maratonské trati a hlavní závod je vypsán jako maraton na dvě kola. Jak je už u akcí Rungorunu zvykem vypsány jsou mimo jiné soutěže i pro bikery, pejskaře, koloběžce, dvojice a novinkou je několik štafetových soutěží.

Srch, obec v těsném sousedství Pardubic, připravuje svůj závod na sobotu 19. listopadu. Zde se běhá na asfaltové trati. Základní „okruh“ má pět a něco kilometru a je i celkem náročný, protože v každém kole se běží na obrátku do Pohránova a překonává se nadjezd nad rychlostní silnicí Hradubická. Takže z obce se sbíhá, pak vybíhá na nadjezd, sbíhá do Pohránova a opět výběh a seběh přes Hradubickou a následuje táhlé téměř kilometrové stoupání do Srchu a průběh obcí, naštěstí ten je rovinatý. V Srchu se bude soutěžit na čtvrt maratonu, půlmaratonu a maratonu. Letošní novinkou je štafetový maraton.

Obou závodů se stejně jako vloni na hlavní trati zúčastní zkušený ultra vytrvalce Pavel Sedlák ze Slatiňan. Ten maraton na Forest runu vyhrál a v Sršském maratonu byl celkově pátý. V Srchu vloni vyhrál Jan Bavor z Hradce Králové a Iva Pachtová z MK Seitl Ostrava.

Zajímavou osobností na Forest runu bude Jana Zavřelová z Němčic u Pardubic, která je přihlášena na maraton. Nedávno dokázala na terénním běhu na 39 kilometrů v Hlinsku vyhrát svoji kategorii nad 45 let a celkově byla s minimální ztrátou na první dvě ženy třetí.

Hlavní bombou obou závodů má být start nejstaršího českého maratonce Jiřího Soukupa. Jirka se chystá v Sršském maratonu překonat vlastní český rekord. Před dvěma roky, v 87 letech se zde stal nejstarším českým maratoncem. Tehdy překonal vlastní rekordní zápis, protože maraton absolvoval i v 85 letech. Letos by rád tuto hranic o dva roky posunul. Na Forest runu uvažuje o nějaké kratší trati jako vhodné přípravě před jeho závodem roku.

Připraven na start Jirky jsou i pořadatelé v Srchu. Oficiální start závodu je sice v deset hodin, ale Jirka se vydá na trať již v sedm. Trať přeměřil oficiální měřič ČAS Jan Zajíc, takže vše včetně oblíbeného Jirkova piva Krakonoš, kterým se občerstvuje při maratonu, je připraveno. V rámci přípravy Jirka tento měsíc absolvoval půlmaraton, který dal za čtyři hodiny, když měl navíc v nohou den před tím asfaltovou desítku.