Čtyři závody se třemi starty následujícími po sobě v hodinových rozestupech připravili pořadatelé letošního VyKing krosu a VyKing trailu ve Svratce na Vysočině.

Na delší trailové okruhy vedoucí Žďárskými vrchy vyrazili v devět hodin maratonci a v deset půlmaratonci. Pětka a desítka, tedy spíše osmička a dvanáctka, měly společný start v jedenáct hodin.

Tradičně mělo být centrum závodu v místním zámečku Karlštejn, ale vzhledem k jeho probíhající rekonstrukci bylo přemístěno do areálu zdejší firmy Mars. Tato změna se na délce trailových okruhů téměř neprojevila, jejich závěr se běhá přes město k zámečku, ale u krosových, byl přidán náběh k zámečku a seběh od něho do Marsu, proto byly ve skutečnosti podstatně delší.

K závodům nastoupilo celkem přes dvě stě padesát vytrvalců. Samozřejmě nejpočetněji byl obsazen společný start pětky a desítky.

Hlavním favoritem na delší krosové trati byl vítěz řady nejen zdejších běhů Matěj Trávníček startující za Mars Svratka a. s./Vyking. Matěje čeká po novém roce třeba obhajoba prvenství v místním prestižním běhu Železnohorák, v němž vyhrál úvodní dva ročníky.

Z nedaleké Skutče mu však přijel zdatný soupeř v Jaromíru Hradeckém. Jaromír před týdnem vyhrál Sršský půlmaraton a tentokrát si zvolil kratší trať. „Ještě jsem zde neběžel a jsem celkem zvědav jaké to bude. Očekávám těžký závod. Protože za týden plánuji nastoupit v Mikulášském půlmaratonu v Hradci Králové zvolil jsem jen desítku,“ řekl před startem.

Po proběhnutí cílem doslova sršel dojmy. „Bylo to něco. Velmi výživné. Ani jsem nestíhal sledovat značení. Doslova s nasazením všech sil jsem se držel Trávníčka. Ten běžel jak dobře naprogramovaný robot a připadalo mi, že má trať totálně načtenou.“

Na startu pořadatelé upozorňovali, že obě tratě čeká zdolání místní sjezdovky. Před ní si však na členitém, mlhou zalitém, ale vzhledem k tomu, že se běhalo doslova i po pěšinách, perfektně vyznačeném okruhu, museli vytrvalci na desítce dát napříč vrstevnicemi výběh třeba ke Zkamenělému zámku, takže na kiláček a poctivých sto výškových metrů. Zdolání stejného převýšení, ale na podstatně kratším úseku, cca půl kilometrovém, čekalo běžce v posledním kopci, kterým byla sjezdovka. A zde Trávníček rozhodl závod.

„Bohužel mi malinko cuknul. Sice jsem se snažil co to šlo v závěrečném seběhu, ale zkušeně si náskok pohlídal,“ řekl Hradecký. Trávníček dal 51:13 minuty, Hradecký ztrácel sedm sekund. Třetí na desítce byl Ondřej Pleskot za 54:23.

V soutěži žen si nejlepší dokonale zopakovaly loňské umístění. Opět vyhrála usměvavá Hana Vejrostová z obce Lukovany na Brněnsku – 62:44, celkově byla šestnáctá, před jičínskou orientační běžkyní Janou Škorpilovou – 67:07 a Ladou Vaněčkovou 69:18.

Pětku vyhrála Jan Havran – 38:47 před Ondřejem Klimešem 42:27. Nejlepší ženou byla na celkově čtvrtém místě Tereza Trávníčková za 43:59.

Pro trailaře měli pořadatelé připraveny půlmaratonský a maratonský okruh. Začátek se stoupáním ke Karlštejnu byl totožný. Půlmaratonci šli pak po modré turistické značce na nejvyšší vrchol Ždárských vrchu – Devět skal (836 m. n. m.) a poté se jinou cestou vraceli do Svratky. Maratonci se před Čtyřmi palecemi z půlmaratonského okru okruhu odpojili a dali si trať vedoucí mimo jiné přes Krásné a Sněžně k Devíti skalám, kde se zase obě trasy spojily.

Půlku dal nejrychleji Jiří Mareš za 1:34:37. Mladší veterány vyhrál celkově druhý Tomáš Matras z SK Chrast – 1:40:38, jeho manželka Kateřina, před pár lety spolu se setrou i vítězka B7, zde vloni vyhrála za 3:54 maraton. Letos však ona hlídala děti. Celkově třetí byl loňský vítěz desítky Tomáš Fliedr ze Sádku, druhý veterán za 1:46:15.

Nejlepší ženou půlky byla pardubická orienťačka Petra Hančová za 1:49:57, celkově sedmá. Druhou ženou v cíli byla Jana Klinecká z MK Hlinsko za 1:57:51, celkově třináctá. Pod dvě hodiny to ještě stihla třetí Lenka Kamenická – 1:59:08.

Maraton měl bezkonkurenčního vítěze v zkušeném ultra běžci z Brna Aleši Palkovi, který jako jediný pokořil hranici čtyř hodin – 3:47:21 a vyhrál kategorii nad 45 let. Vloni vyhrál mladík Jiří Čípa za 3:24. Druhý Josef Tománek z Bylnice zapsal čas 4:09: 26. Nejlepší maratonkyní byla celkově čtrnáctá Tereza Procházková z Ořechova za 4:48:24.

Někteří maratonci jsou fakt nezmaři. Pavla Sedláka ze Slatiňan startujícího za MK Seitl Ostrava jsem týden po sobě zaregistroval na maratonech v Hradci Králové (druhý), Srchu (šestý) a ve Svratce, kde byl devátý za 4:43:33.

Ještě více mě však zaujali závodníci na konci startovní listiny. Těmi byli pražští Doubkovi. Zdeněk Doubek si dal stejnou nálož jako Sedlák, ale na trati v Hradci a Srchu byl vždy o hodinu déle. Darina Doubková šla v Hradci maraton v čase přes pět hodin, v Srchu půlku (2:19) a ve trailové Svratce, naštěstí s galantním doprovodem, strávila na trati přes deset hodin.