Ranní deštivé počasí znepříjemnilo cestu na Ostravici, ale neodradilo vyznavače etapového závodu Lysacup. Na programu byla etapa z Mazáku, běhavá trasa dlouhá 6,5 km s nasbíranými 850 výškovými metry. Na startu se v sychravém počasí sešlo na 200 závodníku.

Trasu v týdnu pokrývala vrstva ledu, ale tu zakryl čerstvě napadaný mokrý sníh. Široká a rychlá úvodní část etapy nahrávala méně silovým běžcům. Po 2 km se trasa zalomila prudce do svahu a začal ten pravý silový Lysacup.

Na čele se pohybovaly známé tváře, na čele etapy se ukázal žlutý Víťa Otevřel, který se ke konci seriálu pěkně rozběhal. Dnes si vybral volno vítěz posledních etap Jakub Ambros a tím dal šanci ostatním. Svou šanci ucítil Jirka Pytlík, ten se se probojoval na čelo závodu a směřoval si to k vrcholu. V závěru se odzadu probojoval na čelo svým klasickým lišáckým způsobem Ondra Horák a poprvé od úvodu seriálu urval etapové prvenství.

První na vrchol vyběhl Ondra Horák (AVA, 42:15) a posunul traťový rekord svojí věkové kategorie o 84 s. Druhým byl punker Jirka Pytlík (Jump Sport, 43:48) a za ním se ztrátou půl minuty dorazil žluťák Víťa Otevřel (SALOMON-RUN, 43:21).

Ženy doběhly ve stejném pořadí jako v předešlé etapě. Marie Delingerová (AVA, 51:36) přiběhla první, se ztrátou pouhé 4 s za ní druhá Denisa Krejčíříková (VZS Ostrava, 51:40). S mírným odstupem třetí byla Ivona Krejčiříková (VZS Ostrava, 53:15).

Příští týden se běží předposlední etapa od Bezruče, která se běží stylem časovky. Prvních 50 běžců z celkového pořadí se v intervalech vydá v opačném pořadí hangem nahoru, tuto padesátku bude uzavírat stále žlutý Víťa Otevřel.

Výsledky

Foto 491× – Lukáš Podolák

Foto 290× – Jakub Stryk