Ve Štěpánově u Olomouce se tuto sobotu 14. ledna 2012 běžel 8. ročník Běhu na Hutích, který se započítává do Středomoravského běžeckého poháru a nově také do 1. ročníku Olomoucké zimní běžecké ligy.

Startovalo se již tradičně u restaurace Na Hutích v 11 hodin a běžci absolvovali šest rovinatých okruhů, z nichž každý měřil 1,35 km, celkově tedy 8,1 km.

S ostrým protivětrem a s 51 soupeři si nejlépe poradil v závěrečném finiši zkušený Tomáš Blaha (AK Kroměříž) v čase 28:09 min. před Karlem Axmannem (SKI OB Šternberk). O minutu a jedenáct vteřin za touto dvojicí zaostal v cíli Jaroslav Martínek (SK TRISK Olomouc).

„Pro mě to byl vynikající trénink a mám z toho výborný pocit. Tak jako u Petry Kamínkové to bylo dnes vše z plného tréninku, ale jde to výborně. Letos chci odběhnout celý tento seriál a zároveň trénovat naplno. Ale jen tak, abych byl pořád v pohodě a nohy se vždy na trénink těšily,“ upřesnil svůj výkon a plány Jarda Martínek.

Čelní skupinu od prvního kilometru utvořili pouze Tomáš Blaha s Karlem Axmannem. Za nimi se následně sestavila čtveřice Martínek, Dam, Kňáva a Fritscher, která sice spolupracovala, ale začala na čelní pozice postupně ztrácet více než minutu.

Do Štěpánova nečekaně dorazila ze Sv. Kopečka i naše nejlepší česká vytrvalkyně Petra Kamínková (AK Olomouc). I ženy běžely celých 8 km a Petra s přehledem vyhrála v čase 32:36 min.

„Se svým výkonem ale nejsem vůbec spokojená. Nohy mě nechtěly poslouchat. Asi to bude tím, že jsem poslední týden hodně běhala těžké a dlouhé tréninky v kopcovitém terénu a cítím se unavená. Závod jsem běžela z plného tréninku a o nic mi nešlo,“ svěřila se nám po závodě Petra.

Druhé místo obsadila Marie Delingerová (35:30 min), která se původně na závod chtěla jen podívat: „Přiběhla jsem ze Šternberka, takže mám v nohách už asi 5 km, ale nedalo mi to a přihlásila jsem se taky.“ Třetí místo vybojovala Šárka Krčková (TJ Liga 100 Olomouc) v čase 45:18 min.

Ve Štěpánově se objevily i dvě prvoběžkyně. Z Olomouce se odvážila vyrazit Kateřina Pešková (ve své kategorii se umístila jako druhá) a Andrea Gašpárková z Lošova, pro kterou to byl vůbec první závod v životě. Celkově startovalo 51 běžců, z toho 5 žen. Vzdali pouza dva závodníci.

Výsledky

Fotogalerie Karla Pikala


Autorem článku je Radek Leszczynski, běhající herec, zpěvák a tanečník, který je od roku 2004 v angažmá Moravského divadla Olomouc.