Desítečka (nebo pětečka) na golfovém hřišti pod konečně prozřivším sluníčkem takhle podvečer po práci zdá se báječným zážitkem. Ale nedá se to říct takhle jednoduše. To potvrzuje zkušenost z Hostivařského běhu, druhého podniku letošního Pražského běžeckého poháru.

Heboučká zelená travička, okolo stromy, jezírka. Zázemí sprch a šaten, klubové restaurace. Až neběžecky noblesní prostředí pro všechny. Ti, kdož zvolili pětku naboso (a vycházkově), si mohli skutečně užívat občerstvující masáž chodidel i uklidňující výhledy. Kdo to však vzal vážně po závodnicku, doběhl si ke slastným endorfinům tak, že si docela vytrpěl.

Povrch totiž není ani tvrdý (natož rychlý), ani terénní. Prostě měkká tráva… Ani rovina, ani kopce, jen stále se vlnící a zatáčející trať s jedním prudkým kopečkem před finišem, vzpínající se chytit rytmus. Čtyři kola!

Díky povrchu se dalo zažít vše výše popsané, však absolutní vítěz (38:22) František Schoval z Triexpertu běžel bos! „Rozběhl jsem to s Procházkou (obutý vítěz pětky za 18:14) zostra a až později jsem zjistil, že on jde jenom pětku. Tak jsem si to pak raději už jen hlídal. Ale běželo se mi možná líp bos,“ usmíval se muž, který později získal ještě druhé místo v aquatlonu a hromadu cen málem ani neunesl.

Zde se časy oproti obuté formě lišily minimálně. Na rozdíl třeba od Hvězdy, kde se před dvěma lety běželo po kamíncích a přes kořeny a ti nezkušení ztráceli od třiceti vteřin až po minutu na kilometr oproti obutému tempu.

Každopádně zajímavý až objevitelský zážitek, neboť třeba Motolské jamky KTRC jsou klasickým a náročným podzimním krosem.

Pořadatelé, golfisté s triatlonovou vášní v krvi, dokázali přilákat hodně pestré pole. Od výkonnostních sportovců, hlavně triatlonistů, které lákal i doplňkový večerní aquatlon. Přes rekreační běžce z velké sousední sídlištní aglomerace s kupou dětí. Až po golfisty a zaměstnance ČSOB, hlavního partnera areálu. Včetně neměřeného megahoufu dětí pět stovek účastníků nádherného teplého květnového všedního dne zaslouží ocenění.

Proto tentokrát o vlastních výsledcích až později. Start obstarala Mirka Knapková-Topinková, olympijská vítězka ve veslování, která se už s viditelným bříškem chystá namísto mistrovství Evropy v Račicích příští víkend už na jinou roli. GPS ukázala délku 10,6 km, pouze čtyři muži je zvládli pod čtyřicet.

Druhý byl znamenitý půlželezňák a stavitel přehrad Lukáš Slatinský, třetí Milan Souček. Pátý doběhl Vojtěch Lím, muž, který organizuje přes zimu nádherné freeridové kempy pro lyžaře v Japonsku. Tady bos. Šestý za ním vítěz prvního ročníku PBP Filip Peřinka. Obutý. A sedmý nezničitelný vytrvalec Ondřej Teplý. Z Úval přijel na kole, obutý. Běžel ale bos. A tak dále. Nejlepší „bosáci“ získali tituly mistrů země v bosoběhu.

Ženskou desítku vyhrála Pavla Faltová (55:25). Zralým mužům (zde od 45 do 99) vládl Martin Matula, nejlepší Čech na havajském Ironmanovi, který stihl představit i novou značku svého obchodu Hisport, britská kola Boardman.

Pražský běžecký pohár pokračuje příští neděli další zážitkovou desítkou/pětkou Trailem Praha na Petříně.