Kunžatecký kros dnes odstartoval letošní seriál závodů v krásné přírodě jižních Čech. Diochi Run Česká Kanada nabízí čtyři krosové závody a hned na začátek si mohli účastníci vybrat, jestli poběží maraton, půlmaraton nebo osm kilometrů.

Při startu maratonu v deset hodin bylo ještě příjemné teplo, dalo se však tušit, že rtuť teploměru ještě povyroste. A tak v době, kdy v pravé poledne vybíhali účastníci půlmaratonu a omičky, slunce už slušně pálilo, teplota atakovala třicítku a na úsecích na slunci se běžci i běžkyně, kterých bylo letos opět více než loni, doslova grilovali. Naštěstí byly tratě většinou vedeny v lesích, které nabídly nejen krásnou přírodu, ale i tolik důležitý stín.

Vítěz měl čas 3:11 i přes bloudění

Nejvíce očekávaný byl v cílové rovince vítěz maratonu, stal se jím Michael Vaněček závodící za Vlachovo Březí. I přes drobné bloudění zaběhl na dvou okruzích vynikající čas 3:11:17. Jedná se o traťový rekord a tento čas se bude těžko překonávat. „Jsem po nemoci, prvních 20 km jsem se hodně trápil a na 25. km jsem myslel, že už to nedoběhnu. Bylo to peklo, na loukách to hodně pražilo. Na 30. km jsem do sebe dostal hodně cukru a vody, rozeběhl jsem se a to už byla moje parketa. Konec jsem si užíval. Trať byla úžasná, druhá polovina okruhu byl nádherný trail,“ řekl v cíli. A jak to bylo s tím blouděním? „Asi třikrát nebo čtyřikrát jsme se vraceli. Bylo to vždycky jen pár set metrů, může to dělat tři, čtyři minutky.“

Druhé místo obsadil Ondřej Vrba a třetí byl Jiří Malý. Cenu se však zdráhal převzít. „Přede mnou byli čtyři běžci,“ pamatoval si z úvodu závodu. Nevěděl ale už, že dva z nich v druhém kole závod vzdali. Daniela Bláhu z pořadatelského týmu těší, že i když někteří závodníci vzdali závod, všichni se nakonec dostali do cíle „po svých“. Zřejmě nepřekvapí, že se na závod nepřihlásila žádná žena.

Slušné výkony předvedli i půlmaratonci, vítěz Martin Heřmánek se na první místo dostal zhruba v polovině závodu a už před sebe nikoho nepustil – zaběhl nijak lehkou trať ve velkém vedru za 1:38: 00. „Běželo se mi dobře, trať byla moc hezká. Sice bylo dost velké vedro, ale dalo se to. Mám však radši chladnější počasí,“ uvedl vítěz s úsměvem po vyhlášení vítězů. Druhé místo si do Plané nad Lužnicí z Kunžaku odvezl Zdeněk Nehonský a třetí byl Daniel Furik.

Mezi ženami proměnila svůj první start na půlmaratonu ve vítězství Olga Šmejkalová z Prahy. „Miluji terén, pro mě to byl ideální závod a jsem nadšená, ráda bych se zúčastnila i dalších závodů,“ řekla vítězka. Doběhla v celkovém pořadí jednadvacátá ve slušném čase 2:09:46. Druhá Jana Nehonská z Plané nad Lužnicí byla hned za ní a nijak velkou ztrátu pak neměla ani třetí Monika Rukavičková.

Pohodové vítězství pro Filipa Kašpara

Součástí závodního dne byla i „osmička“ okolo rybníka Komorníka. Od startu šel do vedení a s velkým náskokem zvítězil Filip Kašpar (PK vytrvalci RB) v čase 31:53. „Hned na začátku jsem si udělal náskok a pak jsem si běžel na klid. Bylo to odpočinkové tempo, necelé čtyři minuty na kilometr. Paráda, líbilo se mi to. Trať byla krásná, počasí vyšlo a v lese se běželo pěkně,“ uvedl v cíli. A co takhle zkusit půlmaraton? „Třeba příště, uvidíme,“ odpověděl s úsměvem.

Za jeho zády se s velkými rozestupy seřadili Petr Vrchota (Planet Toys Cycling) a Jan Jelínek (SKOK Jindřichův Hradec). Hned za nimi již cílem proběhla Jana Vrbová Komárková v čase 41:37. Slušně se umístili i další ženy – celkově osmá byla Martina Vohlídková a devátá Jaroslava Marková z Vlčice.

Běhalo se i se psi

Součástí sportovního dne byly i další závody – na MTB zvítězili Michal Hnilička, který zlepšil čas loňského vítěze zhruba o hodinu na 2:18:23 a Jana Švecová (3:12:10). Závod horských kol podobě jako koloběžky však trpěl na nízký počet startujících, osm kilometrů na koloběžce absolvovala jen Marcela Balatková se psem Briketou v čase 37:54.

O poznání slušněji byly obsazené canicrossové závody a před startem prvního z nich bylo opravdu rušno. Osm kilometrů zvládl nejrychleji Dušan Erbs (Makej s Manmatem) za 29:33 a Jitka Slámová (Višňové) v čase 40:24, půlmaraton proběhl se psem nejrychleji za 1:50:34 Jiří Melecha (Musher club jcc) a Linda Václavová ze stejného klubu o necelých 32 minut za jeho zády, maraton pak se psem nikdo neběžel.

Výsledky – Kunžatecký kros 2017