Koblížkový pasecký běh aneb od starosty k ředitelce. Tak zní celý, téměř barokně rozkošatělý titul krásného běžeckého setkání, které v obci Paseka na Šternbersku uspořádali již počtvrté manželé Elischerovi se svým (takřka komplet) rodinným týmem. Pokud by se vám na jménu závodu něco nezdálo, tak vězte, že koblížky v cíli skutečně byly, běželo se opět z Paseky za dohledu starosty obce až do areálu Odborného léčebného ústavu Paseka pod patronací jeho ředitelky, a zase zpět. A nejvíc si to vše vychutnali elitní veteráni Ľuba Konečná a Tomáš Blaha.

Koblížkový pasecký běh je letos 36. dílem populární Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje, a jestli vám jméno jeho hlavního organizátora Ivana Elischera není známé, pak připomeňme, že se jedná o jednoho z nejrychlejších padesátníků současnosti u nás a zároveň někdejšího vítěze juniorky slovutných Běchovic. To jen pro úvod, abyste věděli, s kým máte tu čest.

Samotný závod začínající ještě na hanácké rovině, ale svou vrchní pasáží celkem osmikilometrové trasy připomínající blížící se záludnosti jesenického podhůří, tentokrát přilákal necelou padesátku běžců – nabitý program posledních týdnů i prázdninový termín si trochu vybraly svou daň. Přesto mělo startovní pole svou kvalitu, což potvrdil prvním místem i jeden z nejlepších běžců v regionu posledních měsíců; věkem již čtyřicátník Tomáš Blaha z AK Asics Kroměříž zvítězil skvělým časem 29:51 o patnáct vteřin před druhým v cíli a nejlepším borcem do 39 let Stanislavem Krajčou (30:06, TJ Liga stovkařů Olomouc). O dalších šest sekund později doběhl Standův oddílový kolega Roman Kovář jako druhý v dominantní kategorii borců nad čtyřicet let.

„Byl jsem docela unavený, protože jsem ze svého domova v Přerově přijel na kole. Ze začátku jsme běželi ve skupině, na tréninkovém tempu jsme se domluvili hlavně s nakonec čtvrtým Radkem Ambrožem. Poslední kilometr a půl jsem ale musel hodně máknout, protože mě Standa Krajča zejména v seběhu z kopce dost prohnal,“ pokyvoval v cíli Tomáš Blaha.

Mezi ženami si stupínek nejvyšší uzurpovala rovněž veteránka, dokonce z kategorie nad 50 let, Ľuba Konečná (37:11, Ludvíkov). Za ní až s velkým odstupem doběhla další ostřílená závodnice Eva Dvořáková (42:13, Prostějov) a teprve na třetím místě zachraňovala čest mladých běžkyň Karolína Jedličková (43:17, Olomouc).

„Nahoru do léčebny se mi běželo dobře, dolů už to bylo horší. Jinak ale krásný závod,“ lakonicky komentovala svou sólo jízdu Konečná.

Další díl napíše letošní Velká cena vytrvalců Olomouckého kraje v sobotu 22. července v Bělkovicích-Lašťanech na obnoveném dvacetikilometrovém běhu, který volně navazuje na někdejší slavnou Dvacítku Ligy stovkařů. Těšíme se na vás!

Výsledky

Foto 108× – Liga100 Olomouc