Za letního, ale větrného, počasí se uskutečnil závěrečný závod pětidílného seriálu Agrofert Run 2017 v Přerově. Centrem závodu byla chemička Precheza, v ní byl úvod závodu, cca tři kilometry, a poté se proti proudu řeky Bečvy běželo centrem města do místního parku a téměř totožnou cestou, po proudu řeky, zpět. Stejně jako vloni proběhlo cílem téměř pět set běžců.

Na rozdíl od loňska nedorazili zahraniční běžci, takže o nejlepší umístění bojovali domácí.

Letos vyhrál vloni šestý Tomáš Navrátil z Kroměříže, který trať desítky dal za 33:10 a v závěru měl suverénní náskok před nejlepším čtyřicátníkem Václavem Bittalou z Rožnova pod Radhoštěm – 34:20. Třetí byl další veterán Tomáš Blaha z Přerova – 34:34. Čtvrtý byl asi nejlepší běžec celého seriálu Pavel Hrdina z Jablonného nad Orlicí –34:54, který v koncovce úspěšně čelil ataku dalšího veterána Petra Kučery – 36:15. „Závod byl v tom vedru hrozně ostře rozběhnut. První tři kilometry jsme běželi po třech minutách. Pak se čelo postupně roztrhalo a sólo běžící jednotlivce,“ řekl k průběhu Hrdina. Do vyhlašované desítky se z mužů nad 40 let ještě probojovali Aleš Dedek a Zdenek Doležal.

Před týdnem v Lovosicích se do ženského elitního pořadí nedostala žádná veteránka. V Přerově převažovaly.

Za 41:21 vyhrála mladice Pavlína Poláčková z Vyškova. Druhé místo vybojovala nejlepší padesátnice Jana Matyášová z Dolní Dobrouče – 43:00. Vloni zde byla Jana šestá a tehdy získala týden před tímto startem stříbrnou medaili na MS v běhu do vrchu. Letos však měla po závodě opačné pocity.

„Ze šampionátu na Slovensku jsem přijela zklamaná. Byla jsem čtvrtá, ale po dosti nešťastném průběhu. Celý závod jsem běžela na třetí pozici. To mi hlásil po trati i v cíli doprovod. Pořadatelé dodali nekvalitní čísla, která nic nevydržela a v nepřehledné koncovce, kde se motalo hafo lidí, mě udělala závodnice, které číslo upadlo. Proto jsem ji vůbec nezaregistrovala ,“ uvedla Jana a dodala: „V Přerově jsem běžela i vloni a závod se mi opět velmi líbil. Sice jsem měla jiný závod téměř doma, ale byl moc dlouhý (16 km), proto jsem si s manželem udělala výlet a v neděli se navíc chystám běžet na Suchý vrch.“

Celkově třetí byla nejlepší čtyřicátnice závodu Zuzana Kročová z Hranic za 43:19.

Z veteránek byly v elitní desítce ještě sedmá Dagmar Vrajíková za 46:29, osmá, druhá padesátnice, Mirka Hanáková z Bučovic za 46:50, devátá Iva Pachtová z Ostravy za 47:03 a desátá, dokonce šedesátnice Marie Hynštová, z Vyškova za 47:32.

Žen bylo v cíli 176 a jejich pořadí uzavírala Lenka Urbánková z Kojetína za 91:37. Pravidelným účastníkem seriálu byl i Stanislav Spok z Vratimova. Byl i minulý týden v Lovosicích a v Přerově dal tento sedmdesátník 95:38.

Pořadatelé ocenili i zajímavou běžeckou dvojici, která vyběhla v běžeckém svatebním oblečku. Paní měla i stylový podvazek, manžel na hlavě malinký klobouček. Z jejich triček se bylo možné dovědět, že takto na den přesně oslavili 28 let manželství – Otakar a Gabriela Ježkovi z Prostějova (65:07).

Dá se říci, že v Přerově tradičně vše klapalo. Pouze nerozumím tomu, proč nejsou vyvěšeny papírově výsledky závodu před jejich vyhlášením. Z těch tabletů co jsou k dispozici není informace úplná a kdyby se závodníci mohli podívat na vytištěné pořadí předešlo by se při vyhlašování trapným situacím. Poškození by se určitě ihned ozvali, ale takhle nevědí kdo byl před i za nimi. Před týdnem v Lovosicích byla chyba mladých ženách, tentokrát nesedlo pořadí u mužů nad 60 let.

Radši jsem se doma ještě po příjezdu mrknul a pořadatelé na stránkách slibovali i ocenění pro nejlepší běžce celého seriálu, podmínkou byla účast ve všech závodech. Ti teda v Přerově vyhlášeni nebyli, zřejmě slibovanou cenu obdrží poštou…

Výsledky