Když se chce, tak to jde, mohou říci pořadatelé běžeckých závodů ve Svratce a v Srchu. Jejich akcím hrozila termínová kolize a došlo tedy k domluvě.

Vyking kros se uskuteční ve vysočinské Svratce, nachází se nedaleko od silnice Polička – Hlinsko, letos již v sobotu 4.listopadu. „Posunutím termínu akce z konce listopadu na jeho začátek očekáváme, že by mohlo být lepší počasí, a především pro maratonce delší čas pro doběh za světla,“ uvedli pořadatelé. Vloni poslední maratonci zdolávali krásnou, ale těžkou trať, za tmy.

Stejně jako vloni bude centrum závodu v místní firmě Mars. V devět hodin vyrazí na krosový okruh Žďárskými vrchy maratonci. O hodinu později půlmaratonci. Obě distance zdolají i nejvyšší vrchol Devět Skal. Na jedenáctou je plánován společný start pětky a desítky, která má mít letos opravdu tyto délky. Vloni vzhledem k tomu, že se závod nemohl konat u zámečku Karlštejn, který je ještě nyní rekonstruován, byly obě tratě delší.

Sršský maraton se v obci v sousedství Pardubic uskuteční v sobotu 18.listopadu. Tradičně se bude běhat na úředně změřeném asfaltovém, ale celkem členitém, v každém kole je nutné dvakrát zdolat nadjezd nad Hradubickou silnicí, okruhu o délce přes pět kilometrů. Maratonce čeká osm kol. Opět se poběží i půlmaraton, čtvrtmarato a závod štafet v maratonu. Start v deset hodin. U obou akcá platí, že kdo se přihlásí dopředu, bude mít levnější startovné.

Kdo by si chtěl dát maraton ještě v říjnu můž třeba již tuto sobotu vyrazit do Kroměříže na náročný silniční Chřibský maraton. Na státní svátek 28. října se v České Lípě uskteční Horolozecký kros maraton, který se běží na desetikilometrovém okruhu. V České Lípě jsou také vypsány kratší tratě.