Možná mi dáte za pravdu, ale včerejší 14.etapou jsme zažili tu pravou Lysacupovskou nirvánu. Asi tomu osud chtěl, vyrazili jsme z místa, které svým názvem vyjadřovalo kouzelnou atmosféru, jenž nás doprovázela vzhůru k cíli.

Trať na málo frekventované stezce měla téměř ideální povrch ušlapaného sněhu, a tak téměř nic nestálo v cestě při překonání pětikilometrové vzdálenosti od Jestřábího potoka na vrchol Lysé hory.

Rychlejší závodníci měli sice občas problém při předbíhání svých soupeřů na úzkém chodníku, ale to vše bylo v neděli stotisíckrát vykoupeno blankytně modrou oblohou, sluníčkem, v něm se nádherně třpytícím sněhem a báječnou náladou způsobenou vysokou hladinou endorfinů.

V těchto parádních podmínkách se při opětovné neúčasti Radima Kasalíka nejlépe vedlo obhájci loňského vítězství Ladislavu Sventekovi, kterému se tímto slibně otvírá cesta k obhajobě titulu. Nicméně je třeba dodat, že stejně jako v první půli soutěže, tak i v druhé se budou dva nejhorší výsledky anulovat, takže jistého ještě nic nemá.

V krásné etapě z Krásné druhou pozici obsadil, a tím i své letošní výsledkové maximum zopakoval, Petr Hudeček. Pomyslný bronz a první bednu tohoto ročníku získal Martin Zapalač z týmu X-Cobras.

Nejúspěšnější týmovou sestavu opět postavili slovenští Inov-8run.sk a mílovými kroky míří i k celkovému triumfu. Druhou příčku obsadila squadra X-Cobras. Tímto etapovým umístěním získali důležité body do absolutního hodnocení. Zvýšili náskok na své velké rivaly z (mo)mentálních Opavských dup, na které v závěru soutěže jistě budou ještě útočit Olympáci.

Při neúčasti Tomáše Lichého stále patří bílý dres nejlepšího juniora Ondrovi Žnivovi, závodícímu v barvách vedoucího týmu.

Padesátníkům stále dominuje Jirka Zátopek před Petrem Škrabánkem, bude ovšem zajímavé, jak promluví do konečného bodování mazání dvou nejhorších výsledků Tomáše Bohatého z Jump Sport Moira.

Modrý dres skokana roku drží novopečený otec, Robert BOBika Hegedüs, kterého by už o něj musela připravit jen obrovská smůla nebo výpadek. Tento trikot mu patří právem. Bylo nesmírně zajímavé sledovat, jak tato motivace dokáže ze zájemců o něj dostat skvělé výkony.

V kategorii žen i přes její neúčast patří růžový návlek Tamaře Stonové. Její velká soupeřka z LH24, Veronika Jerglíková, se tak stala nejúspěšnější běžkyní 14.etapy.

Už párkrát jsem si říkal, zda má v těžkých sněhových podmínkách, bez závodních ambicí, ještě na LC chodit, ovšem neděle mi dala jasnou odpověď. Tohle prostě jinde nezažiju a tak budu doufat v to, že se v sobotu, tentokrát na trati od hotelu Petr Bezruč dostaneme zase aspoň na chvíli do pohádky :-)

Výsledky

Fotogalerie Martina Dedka

Fotogalerie X-Trail Orlová

Fotogalerie SK Zafar Frenštát

Fotogalerie Luďka Bednarze

Autor příspěvku Radim Lipták je členem frýdeckomísteckého běžeckého oddílu PEPA TEAM, který jen tak mimochodem miluje hory :-)

Týmy, které informují na svých klubových stránkách o dění v LYSACUPU:

Pepa Team 3SA Racing Team BK SAK Karviná
Inov-8run.sk CK Frenštát p. R. Racing Olešná
SK Valašské království VZS Ostrava X-TRAIL