Brněnský běžecký pohár napsal své sedmé pokračování v obci Ráječko, která leží kousek od Blanska směrem na Boskovice. Ráječkovskou desítku letos vyhrál Jan Procházka (CHKOB Toi Toi – 32:56) před Lukášem Olejníčkem (AC MS Brno – 33:06). Třetí skončil Roman Rudolecký (VSK Univerzita Brno – 33:07).

Za vedoucí trojicí doběhl s velkým odstupem Dan Orálek (AC MS Brno – 34:30), který ovšem jako vždy opanoval nejmladší veterány.

Vítězem kategorie MV-2 se tentokrát stal vrchař Aleš Stránský z Iscarexu Česká Třebová (37:41), který odsunul na druhé místo tradičně prvního Pavla Kratochvíla (Sokol Rudíkov – 38:12).

V nejstarších veteránech změna nenastala – první vyškovský Svatopluk Kudlička (42:01) před blanenským Alešem Stráníkem.

Kratší distanci zcela ovládl juniorský orientační běžec Pavel Brlica (SK Žabovřesky – 17:16), který druhého Michala Nováčka z VSK Univerzita Brno porazil o více než minutu.

V ženách doběhla vedoucí trojice následovně: zvítězila Milada Barešová (Bambas Skalice – 19:33), za ní finišovaly s nevelkým odstupem Lucie Kolková z Brna (19:39) a Patricia Gánovská (Šport Team Hritz – 19:46).

Nejmladší veteránky vyhrála Katka Doubková (AK Perná – 20:55) před Martou Durnovou z Veselí n. Moravou (21:38) a Martinou Matulovou (Moravská Slavia Brno – 21:39).

V kategorii ŽV-2 doběhla jako první Alena Žákovská (Horizont Kola Novák Blansko – 23:04), v nejstarších veteránkách Dagmar Dvořáčková z Brna (26:17).

Předjarní počasí, mimořádně kvalitní konkurence

Vlna sibiřských mrazů je zdá se na ústupu. Běžce přivítalo v Ráječku na zimní období téměř ideální počasí. Během dopoledne vystoupila rtuť teploměru až na +5 °C, sněhová pokrývka minulých dnů neodolala a většina závodu se tak běžela na suchém resp. vlhkém asfaltu.

K tomu pofukoval jen slabý vítr. Po zmrzlých Kanicích se počet atletů vrátil do obvyklých čísel – kratší závod absolvovalo 104 běžců a hlavní závod 190 sportovců.

Konkurence dnes byla nebývale vysoká, zvláště v hlavním závodě. Do Ráječka dorazil český reprezentant v orientačním běhu Jan Procházka, který startuje střídavě za pražskou Pragu a finský Kalevan Rasti. Tradičně přicestovala i výprava z České Třebové, v čele s Alešem Stránským a Honzou Šimůnkem mladším.

Z nedaleké Skalice si odskočila výborná běžkyně Milada Barešová, která obvykle BBP neběhá. Na start ji zlákal fakt, že závod byl kromě BBP rovněž zařazený i do Okresní běžecké ligy Blanenska (OBL). Z Prahy jako obvykle přijel Ivo Domanský, který nabízel k prodeji čerstvě vydanou Termínovku běhů 2012.

Ráječko je mezi běžci známé velmi těžkou tratí. Závod je z obce směřován do sousední Horní Lhoty, kde běžce čeká 1 km dlouhé 10 % stoupání k hájovně na Horničkách, která leží o 120 m výš než start a nabízí velmi pěkné výhledy do okolí.

Běžci jsou zde ale natolik zmoženi, že většinou ani nestihnout tu krásu kolem vnímat. Nahoře je totiž čeká obrátka a prudký seběh zpět do Horní Lhoty – letos místy technicky náročný kvůli neodtátému nafoukanému sněhu.

Z Horní Lhoty muži směřují k Blansku (ženy se již vracejí k cíli), po chvíli se napojí na cyklostezku a již po rovině se vracejí na okraj Ráječka. K nelibosti většiny zúčastněných se ale neodbočuje do obce, ale zpět na Horní Lhotu, aby si běžci mohli dát strmé stoupání ještě podruhé. Po obrátce na Horničkách se naštěstí sbíhá již rovnou do cíle. Trať tak měří přesně 10 km, součet stoupání lehce převyšuje 250 m.

O vítězce ženské kategorie dnes nebylo pochyb. Milada Barešová, která v poslední době nemá na Blanensku konkurenci, zabrala v prudkém stoupání a na obrátce tak již měla dostatečný náskok, který si pohlídala až do cíle 4,8 km dlouhé trati. Za ní se rozhořel boj o druhé místo. Na obrátce byla o chvíli dříve Patricia Gánovská, nakonec jej ale získala dobrým finišem brněnská Lucie Kolková.

Nádherné souboje se odehrávaly na mužské trati. Hned na úvodním kilometru se utvořila 6členná skupina, z které se v kopci na Horničky (2. km) odpoutala trojice Olejníček – Rudolecký – Procházka. Borci spolupracovali několik kilometrů, o vítězi se rozhodlo opět v prudkém stoupání na Horničky (7.-8. km).

Orienťák Procházka zde uplatnil své silové dovednosti (v OB se prosazuje především na sprinterských tratích) a vytvořil si rozhodující náskok. Souboj Olejníček – Rudolecký se rozhodl před zraky diváků až v cílové rovině a získal jej pro sebe první jmenovaný.

Vítězové letošního BBP jsou prakticky jistí

Do konce letošního ročníku Brněnského běžeckého poháru zbývají tři závody a o vítězích hlavních kategorií již prakticky není pochyb. Roman Rudolecký si dnes připsal potřebný šestý start (do celkového pořadí se započítává nejlepších 6 výsledků závodníka) s výbornou bilancí čtyř vítězství, druhého místa ze Syrovic a dnešního třetího místa.

Patricia Gánovská těží především z toho, že na rozdíl od svých hlavních soupeřek (Ďurdiaková, Kolková, Macháčková) objíždí všechny závody. Navíc má pěknou bilanci pěti umístění na stupních vítězů z prozatímních sedmi startů.

Po náročném Ráječku si za 14 dní závodníci odpočinou na rovinatých tratích v Modřicích. Zima se chýlí ke svému konci a Modřice bývají obvykle pro brněnské atlety první příležitostí, jak si otestovat svou běžeckou formu před nadcházející jarní závodní sezónou. Srdečně zvou pořadatelé v čele s Jardou Pudelkou.

Výsledky

Fotogalerie Magdy Krejčové

Fotogalerie Pavly Horáčkové

Fotogalerie Jolaos

Fotogalerie Lenky Topinkové


Autorem článku je Josef Šitka, běžec žijící v Drnovicích u Vyškova. V loňském roce úspěšně dokončil studia na Masarykově universitě v Brně. Jeho vášněmi kromě běhu jsou hory, film, Polsko a hokejový Vsetín.