Sportovci polepení barevnými páskami nejsou už dneska nic, za čím byste se zvědavě otáčeli. Tejpování se dočkalo širokého využití a ze světa sportu si našlo cestu i do běžného života, a z lékařských ordinací do našich obýváků. Tejpuje se kdeco: kolena, lokty, ramena, kotníky, záda. Tejpují se těhotná břicha, aby se nastávajícím maminkám ulevilo, a miminkům trpícím na koliky se tejpují bříška.

Oblepené atlety jsme poprvé mohli vidět na athénské olympiádě v roce 2004. Skutečná vlna popularity ale následovala až po olympiádách v Pekingu a Londýně, kdy nejednoho diváka zaujala beach volejbalistka Kerri Walshová, jež hrála se zatejpovaným ramenem a s partnerkou Misty Mayovou-Treanorovou tehdy disciplíně dominovala. Dnes by nejspíš jen málokdo řekl, že ještě nikdy neměl nic zatejpovaného.

Jako druhá kůže

Historie kinesiotapingu sahá do 70. let minulého století. U jeho zrodu stál japonský chiropraktik Kenzo Kase, jenž se v roce 1973 pustil do vývoje pásky, která se měla svou elasticitou a strukturou blížit kůži a neměla tím pádem sportovce – na rozdíl od tradičních pásek – omezovat v pohybu. Po šesti letech mohl být první tejp aplikován v praxi – pacientem číslo jedna se stal člověk s kloubním onemocněním.

Správně nalepený tejp dokáže ovlivnit sval, šlachu, vaz či fascii (pouzdro obalující sval, kterému dáváte zabrat při válcování). Jeho účinky znějí až zázračně: pomáhá s redukcí otoků, vstřebáváním modřin, urychluje hojení, poskytuje oporu, zmírňuje bolest a údajně i zlepšuje výkon a regeneraci svalů.

Pomoc i módní doplněk

Ani od tejpů nicméně nelze očekávat nemožné na počkání a zázraky do tří dnů. Názory na skutečnou míru jejich účinnosti liší (schválně se příště zeptejte toho svého) se mezi sportovními fyzioterapeuty hodně liší, ale pokud přijdete s nějakým problémem, obvykle se domů budete vracet s problematickým místem přelepeným nějakým slušivým vzorem.

Nadzvednout a ulevit

Tejp, jemuž elasticita umožňuje natáhnout se až na 140 % původní délky, se po nalepení mírně stáhne, čímž trochu nadzvedne kůži. Právě to by mělo vést k vytvoření mikroskopického prostoru mezi kůží a tkání. Podle některých názorů dokáže páska změnit informace, které ohledně bolesti vysílá nervový systém – a tím pádem může od bolesti ulevit. „Všechny tkáně – kůže, vazy, fascie, svaly – obsahují receptory bolesti, teploty a tlaku. Ty vysílají do mozku zprávy o tom, kde se vaše tělo zrovna nachází a co dělá. Pokud tejpem nadzvedneme kůži, tlak vyvíjený na tkáně se sníží a do mozku poputuje jiný signál, na nějž bude tělo reagovat jiným způsobem,“ popsala pro internetový portál Healthline fyzioterapeutka Megann Schooleyová. Pozitivní efekt by měl mít tejp také na cirkulaci lymfy v lymfatickém systému, což by mělo vést právě k rychlejšímu hojení a vstřebávání modřin.

Doplněk fyzia

Ideální je v případě snahy o léčbu nějakého problému tejp samozřejmě použít jako doplněk fyzioterapie. Nicméně pokud po ruce nemáte nikoho, kdo by byl v aplikování tejpů proškolený, nezoufejte. Tejp si můžete nalepit i sami. Jako šikovná pomůcka poslouží instruktážní videa zaměřená na různé části těla (ramena, koleno, záda, lokty a další..)

Vydrží klidně pět dní

Aktuální nabídka tejpů na českém trhu čítá řadu značek v pestré barevné škále (dokonce i se vzory) a jejich výběr je otázkou osobní preference. Pokud chcete, aby vám páska vydržela déle a poskytovala větší oporu, sáhněte po syntetických, bavlněné jsou v porovnání měkčí a jimi poskytovaná opora je menší. Důležité je kůži před aplikací pořádně očistit – špína by negativně ovlivnila přilnavost a následně tejp nestrhávat jako náplast, jinak snadno a rychle přijdete k jizvám (osobně vyzkoušeno, věřte, že to nechcete). Páska je do určité míry voděodolná a na těle by měla v závislosti na délce tréninku (a)nebo sprchy vydržet tři až pět dní.

Stéblo delší o 40%

Zda tejpy skutečně fungují, je stále jeden velký otazník – prozatím nemáme k dispozici žádné lékařské studie, které by jejich pozitivní vliv jednoznačně dokazovaly, zároveň jej však ani nevyvracejí. Jako běžci nicméně víme, že když máme nějaký problém, který nám znepříjemňuje nebo dokonce znemožňuje trénovat, jsme ochotni chytit se jakéhokoliv stébla – a tohle se navíc dokáže napnout o celých 40 %.