Ten, kdo pravidelně sportuje funkční oblečení zná a nedá na něj dopustit. Možná jste od takového člověka slyšeli, že by se vám takové kousky hodily i na vaše výpravy do přírody nebo sportovní chvilky, ale už vám neporadil, jak vybrat to pravé. Jasně, asi jste si nastudovali, že by se mělo přizpůsobit tělu a odvádět od těla vlhkost, ale co dál? Čtěte následující řádky, vše se dozvíte!

Když se řekne funkční oblečení

Že si pořádně nedovedete představit, jak to funkční oblečení vypadá a co je na něm tak skvělého? Jde o oblečení, které je navržené a vyrobené tak, aby kopírovalo vaše tělo, udrželo ho v suchu za každých okolností, reagovalo na potřeby vašeho těla, a přitom vypadalo dobře.

V praxi to pak vypadá tak, že i když se zpotíte, nebude se vám na tělo lepit mokré a studené oblečení, ale právě naopak. Budete v suchu a bude vám příjemně. Bát se nemusíte ani fleků v podpaží. Ochrání vás před zimou, deštěm, sněhem, ale i extrémním horkem, poskytne vám pohodlí, sportovcům pomůže zlepšit výkon. V zimě vás zahřeje, v létě ochladí, rychle schne a snižuje riziko prochladnutí a sním spojených nemocí. Komu z nás se nestalo, že se zpotil, začal foukat větřík a druhý den ho bolelo v krku? S funkčním oblečením se toho bát nemusíte.

I funkční oblečení může být stylové

Každý z nás se chce líbit. Ano, doma klidně chodíme vy vytahaném tričku a volných kalhotách, ale když jdeme ven? Jen tak něco si neoblékneme, chceme, aby každý kousek, který máme na sobě, vypadal hezky. Bojíte se, že funkční oblečení bude všechno, jen ne stylové? Omyl! V dnešní době je i jeho nabídka široká a vy si můžete vybrat přesně takové, jaké se vám líbí. Dokonce můžete najít i kousky, ve kterých klidně vyrazíte do práce nebo na schůzku.

Jak vybrat funkční, a přitom pěkné, oblečení?

Vybírat oblečení podle vzhledu je běžná věc, neměli bychom ho ale stavět hned na první místo. Jsou i důležitější věci. K čemu vám bude luxusní kousek, ve kterém klidně vyrazíte i do divadla, když se v něm budete potit, bude vás škrábat, shrnovat se a dělat jinou neplechu? K výběru přistupujte tak, jako kdybyste si vybírali svoji druhou kůži a zaměřte se na:

• Střih a velikost tak, aby prádlo těsně přiléhalo na tělo, zároveň vás ale nijak nelimitovalo. Zapomeňte na to, že si koupíte tričko, šaty nebo kalhoty o číslo větší. To by vám pak oblečení nepřiléhalo na tělo, mezi tkaninou a kůží by se nevytvořila izolační vrstva a všechny pozitivní vlastnosti funkčního prádla by byly ty tam a vám by bylo buď horko, nebo zima.

• Pozor na švy. U oblečení přímo na tělo platí, že čím méně jich má, tím lépe.

• A co materiál? Ten by měl být kvalitní a zároveň funkční. Mezi ty nejčastěji používané pro výrobu oblečení patří viskóza, vlna, bavlna, polyamid, polyester, polypropylen, polyuretan nebo polyolefiny. Právě ty poslední jmenované patří mezi TOP materiály pro výrobu funkčního prádla. Jsou nejlehčí, nejpevnější, nejpružnější, nenasákavé a nejteplejší ze všech syntetických vláken.

Náš tip na závěr: Aby vám funkční oblečení dlouho sloužilo

Výběr funkčního oblečení máte za sebou, snad jste vybrali dobře. Tím ale nic nekončí, ještě musíte vědět, jak o funkční prádlo pečovat. Základem je prostudovat štítek údržby a jím se řídit. Před prvním použitím oblečení vyperte naruby ve speciálním pracím prostředku, bez aviváže a buď ručně, nebo v pračce maximálně na 40 °C. Když oblečení propotíte, nemusíte ho ze sebe hned sundávat a prát, žádné bakterie se v něm držet nebudou. Další pozitivní vlastnost.