Každý jsme nějak začínali, málokdo z nás věděl jak se má správně běhat a hlavně jak začít. František Burda, propagátor běhání nejen se psy, vyzpovídal několik zámých běžeckých osobností.

Jan Škrabálek:

Vydržte, trénujte, odpočívejte a běhejte vždy pro radost.

Pavlína Procházková:

Jestli někoho napadne, že by mohl začít běhat a z různých důvodů to ještě neudělal, tak ať jde do toho. A hlavně ženám (starším) bych radila, aby běh zkusily, je to duševní i fyzická očista. A ženy mají vůli a o té vytrvalostní běh hlavně je.

Luboš Mikyska:

Běhat může kdokoliv, jsme zrozeni k běhu.

Martin Singr:

Zapomeňte na běh ve školním věku, kdy vás nutili do něčeho, co dělat nechcete. Prostě vezměte boty, vyrazte do parku a zkuste to. Na poprvé to třeba nebude žádná sláva, ale příště už to bude lepší. A buď vás to chytne, nebo ne.

Pavel Baběrád:

Běhejte a zbytečně o všem nešpekulujte!

Zdeněk Smutný:

Běhat a nenechat se ničím a nikým odradit. Jedině pak se budou cítit svobodní a nezávislí na nikom a ničem v této společnosti, protože běh osvobozuje.

Gabriela Handrychová:

Obout se a vyběhnout. Jen tak pomalinku. Když to jde, přidávat. Do kopce radši piánko, nic nehrotit a z kopce nechat nohy dělat co umí a rozletět se jako vítr. Při tom se dívat kolem sebe (a před sebe) a užívat si tenhle trip.

Jiří Hůrka:

S chutí do toho, jen nepřepalte začátek.

Květa Valentová:

Ať hlavně vydrží, protože než se dostaví příjemné endorfiny, tak to trochu potrvá… každý se k nim musí proběhat.

Jaroslav Kaše:

Nechtějte dosáhnout úspěchu rychle. Cesta je dlouhá a trnitá a někdy to dost bolí. Ale ten pocit a radost z překonání sebe sama a soupeřů stojí zato.

Petr Štěpánek:

Nečti všechny ty nesmysly o botách, trikách a bundách a obuj si jakékoli sportovní boty, a nebo lépe vůbec žádné, a vyraž. Když už nemůžeš, přejdi do chůze a pak se zase rozběhni, uvidíš jaká je to paráda.

Josef Hlusička:

Radit zájemcům mohou trenéři, já každému říkám: „Běhej, kolik ti chutná“.

Jan Herda:

Neber to moc vědecky, místo čtení webu a e-trenéra si udělej čas trénovat a prachy vraž do výbavy. Nezačínej s maratonem, mysli realisticky a podívej se na profíky, jaký mají styl.

Vlastimil Dvořáček:

Není nikdy pozdě začít se hýbat.

Václav Černý:

Hlavně rozum a trénovat podle těla, samo si řekne, co snese…

Miloš Smrčka:

Aby více běhali a méně o tom „filozofovali“.

Miroslav Kostlivý:

Aby klidně začali běhat bez ohledu na věk a okolí.

Vladimír Pastrňák:

Běhejte podle sebe a podle pocitu, pokud to nejde, nelamte to. Příště to půjde líp.

Peggy:

Pokud jste šneci jako já, hlavně z počátku neblbněte. Nejde o to se utavit během prvních tří měsíců. S běháním je to stejné jako s novou láskou. Zpočátku se musí hodně opatrně. Ochutnávejte jen po malých douškách a těšte se na ohňostroj.

A co byste doporučili začínajícím běžcům vy? Napište nám do diskuze…


Autor František Burda, původní profesí tělocvikář na základce, později operátor v call centru. Věnoval se cyklistice, atletice, běhu na lyžích a triatlonu, po studiích pak především sportům psích spřežení – skijöringu a canicrossu. Je chovatelem českých horských psů a bydlí v boudě u lesa… nedaleko Říčan u Prahy.