Úplně náhodu jsem se dověděl o Veltrubské desítce. Nejdříve jsem si tuto obec spletl s Veltrusy, ale ty jsou u Mělníka, to by bylo z ruky. Kdežto Veltruby jsou u Kolína, takže kousek, tak proč nevyrazit.

Šlo o jubilejní 10, ročník, zároveň jako memoriál zakladatele závodu a starosty obce Ivana Kašpara, a zárukou kvality bylo, že v pořadatelském tričku byl i Vašek Miler z Kolína, mimo jiné ředitel známého půlmaratonu KVOK.

Na místě vše klapalo a skutečně přesně v deset hodin na rovinatý okruh vydali společně závodníci na deset a čtyři kilometry. Čas do doběhu prvních čtyřkařů byl také efektivně využit – uskutečnil se závod pro děti.

V hlavním závodě vyhrál nejlepší do 55 let Daniel Kupidlovský za 34:56. O druhé místo si to ve finiši rozdali Jan Videcký – 35:31, nejlepší do 39 let, který o sekundy porazil Dalibora Bartoše – druhý do 55 let. „Běželi jsme spolu do druhého kilometru, pak nám vítěz cuknul. Já pak odtáhl většinu závodu a soupeř mi to o krok dal ve finiši,“ řekl v cíli Dalibor Bartoš

Nejlepší ženou byla Denisa Kozáková z Hradec Králové, která soutěží za Hvězdu Pardubice. Celkově byla dvacátá za 42:04, před ní doběhla běžecká legenda, letos teda běhající skutečně pro radost, Miloš Kratochvíl z Holic. Následovala další z kategorie do 44 let Iva Kroužilová ze Sokola Kolín za 44:22. Iva před týdnem úspěšně zvládla v tropickém vedru členitý více jak 65 kilometrový běh, samo v kategorii byla také na tomto ultra na bedně. A třetí byla vítězka nad 45 let Zlata Lukášková za 46:24.

Čtyřku, no dle kilometrovníků to bylo méně, vyhráli Lukáš Svěchota za 13:05 a celkově třetí Kristýna Trojanová za 14:14.

Závod si užili borci všech výkonností, startovní pole na desítce uzavírali vytrvalci bojující s časem 1:20 hodiny. Třeba z kategorie nad 65 let Tomáš Pícha dal 75:53. Závěrem musím konstatovat, že takový počet pořadatelů, kvalitní označení trati a komplexní servis pro všechny, to se v dnešní době navíc za symbolických sto korun jen tak nevidí