Mezi kultovní závody s bohatou českou účastí patří zcela jistě slovenská Tatranská šelma. Padesátka po nejvyšším slovenském pohoří se součtem stoupání tři kilometry a limitem na dokončení deset hodin. Přihlášeno bylo přes dvě stě ultráků a do cíle v limitu jich doběhlo 130.

Vloni zde soutěž žen vyhrála Olga Krčálová (tehdy 7:31 hodiny) z Polné na Vysočině. Letos, i když se necítila v optimální formě po prodělané nemoci, jela obhajovat. Nakonec celou bednu zaplnily jen závodnice z České republiky. Vyhrála při premiéře na trati Tereza Rudolfová pocházející z Červeného Kostelce za 7:04 hodiny, druhá Olga Krčálová dala 7:12 a třetí Anna Korobko žijící v Brně – 7:27. Čtvrtá byla nejlepší domácí závodnice Anežka Doležalová za 7:33. Traťový rekord drží časem 6:29 vítězka z roku 2019 Marcela Vašínová rovněž od nás.

Olga Krčálová k průběhu závodu uvedla: „Běželo se mi dobře a po startu jsem byla druhá. Asi na šestnáctém kilometru jsem předběhla Aničku a byla první. Ale na 21 kilometru jsem měla nepříjemný pád a dost se potloukla. Měla jsem pak problémy v sebězích. Na občerstvovačce na 42 kilometru mě doběhla pozdější vítězka a vyběhla z ní dříve. Hodně mi utekla v posledním seběhu. Ale jsem spokojená s dosaženým časem i umístěním. Byl to moc pěkný závod a doufám, že za rok vyrazím zas,“ uvedla Olga pro BezvaBěh.

V soutěži mužů drží traťák z roku 2018 Tomáš Maceček – 5:23. Ten si letos běžel pro prvenství, ale: „Chybělo mi jenom posledních pět kilometrů, jenom seběhnout do doliny do cíle, radovat se, zařvat si, korunovat parádní výkon a zvednout vítěznou tatranskou žulu … a pak jsem udělal fatální error a odbočil do špatné doliny směr Polsko. Ten moment mě bude hodně dlouho mrzet a pronásledovat, ale je třeba se poučit, zkusit zapomenout a pak se vrátit na místo činu a dokončit rozdělanou práci,“ uvedl na svém profilu. " Takže vyhrál domácí Miroslav Hraško za 5:38. nejlepším Čechem byl třetí Jakub Uherek za 5:47.

Fotogalerie Lukáše Podoláka