Co pro nás znamená běh, co všechno lze u běhání zažít a co nám může přinést? František Burda, propagátor běhání nejen se psy, vyzpovídal několik zámých běžeckých osobností.

Iva Tržilová:

Je to super zábava, která se dá provozovat prakticky kdekoliv. Neberte to hned jako dřinu, ale jako odpočinek, vyčistí vám to hlavu, dostanete se do přírody… Prostě začněte běhat a uvidíte sami!

Milan Kubička:

Běhání je ideální způsob jak se držet v kondici, udělat něco se svojí váhou a pro toho, kdo rád něco překonává, tak se stane běh neustálou motivací.

Erich Rinka:

Nějak mne to mele. Ještě, že mám běh… ten pomůže.

Jaroslav Kaše:

S běháním jsem prožil téměř celý svůj život. Procestoval jsem mnoho zemí, poznal spoustu lidí a jejich kultur, zažil mnoho radosti z vítězství a překonání překážek, ale i zklamání z proher a neúspěchů. Ale i v nejtěžších životních chvílích, kdy jsem se cítil totálně na dně, jsem obul maratonky a „šel to rozběhat“.

Petr Štěpánek:

Chůze a běh jsou pro člověka stejně přirozené jako spánek a jídlo. Zapomeň na auto a další vymoženosti a kam jen můžeš, dojdi pěšky, doklusej, dojeď na kole. Uvidíš, jak snadno se můžeš propracovat k duševní rovnováze a pocitu štěstí.

Miroslav Kratochvíl:

Hlavní je, aby nás běh bavil.

Karel Matzner:

Naslouchejte svému tělu, ale neposlouchejte ho docela. Na trochu týrání si musí zvyknout, to je mu ku prospěchu.

Dana Chrbolková:

Možná ani vy (jako já) nejste žádní závodníci. Ale nikde přece není řečeno, že běžec je běžec, jen když je dekorován diplomy a medailemi. Pojďme si prostě běhat jen tak pro radost, pro kondici, pro zdraví, pro hezká těla, pro hrdost, že jsme dokázali zvednout zadek z gauče! A jestli se pak někdy postavíme na start nějakého toho závodu, tak pak klidně a s plnou parádou i pro ten diplom a medaili!

Martin Holan:

Kdo chce trénovat, běhá i kolem židle.

Alexandr Neuwirth:

Maraton je krásná disciplína a moc bych si přál, aby ten, kdo na tuto trať nastoupí, byl na její absolvování po všech stránkách připraven, jinak je to hazard.

A co znamená běh pro vás? Napište nám do diskuze…


Autor František Burda, původní profesí tělocvikář na základce, později operátor v call centru. Věnoval se cyklistice, atletice, běhu na lyžích a triatlonu, po studiích pak především sportům psích spřežení – skijöringu a canicrossu. Je chovatelem českých horských psů a bydlí v boudě u lesa… nedaleko Říčan u Prahy.