Tomáš Štverák obsadil druhé místo v 9. ročníku Malofatranské stovky. Ultra běžec ze Zubří dosáhl v závodu dlouhém 107 kilometrů, který měl převýšení 7200 metrů, času 16:53:54. Zvítězil v čase 13:59:41domácí slovenský borec Marián Přádka, na třetím místě do cíle doběhl další Slovák Václav Jarčuška (16:54:03), Miroslav Šrámek (TJ Drslavice, 19:10:32) skončil šestý a Stanislav Třasoň z Rusavy (21:45:36) byl dvanáctý. Malofatranská stovka se konala v pohoří Malé Fatry. Start byl v Terchové, cíl byl ve Fačkově.

Trasa vedla přes Starou dolinu, sedlo Modziholie, v okolí chaty Pod Chlebom, Velký Kriváň, v okolí chaty pod Klačianskou Magurou, Lipovec, Martinské hole, Sedlem pod Hnilickou Kýčerou a Vríckem.

,,Se svým výkonem v závodu nejsem úplně spokojený. Nicméně těší mě, že čím víc jsem se přibližoval k cíli, tak se mi lépe běželo,“ tvrdí Tomáš Štverák.

,,Od startu mi nešly nohy. Byl jsem celkově slabý a bez energie. Do toho jsem se nemohl dopít a dojíst a zhruba do 65. kilometru jsem se s tím hodně pral a závod jsem bral spíš jako trénink před mým letošním vrcholem sezony, který mě čeká na začátku září v italských Alpách,“ přiznal ultra běžec z Valašska. Na Minčolu byla bouřka.

,,Ta mě však nakopla a v tomto úseku jsem se začal cítit jako znovuzrozený. Doběhl jsem Matěje Oravce, který ale po několika kilometrech nebyl schopný v závodu pokračovat. A protože se mi v bouřce a největším medvědíně z celé trasy nechtělo běžet osamoceně, tak jsem počkal na Vaška Jarčušku a s ním jsem pak společně doběhl až do cíle,“ prozradil Štverák.

V nejbližších týdnech bude ultra běžec ze Zubří pokračovat v tréninku. V průběhu léta se 12. srpna zúčastní 68kilomerové Hostýnské osmy a poté ho čeká vrchol sezony, kdy se 10. září v italských Alpách postaví na start Ultra tailu Tor des Geants. Tento 350 kilometrů dlouhý závod (jeden z pěti nejtěžších běžeckých na světě) má převýšení kolem 25 000 metrů.