Na Ústeckoorlicku je možné si dát každý týden triatlon, minulý víkend byl dokonce v sobotu i v neděli. Ale nejstarší a nejtvrdší klasický je Říčkovský Golem, letos to bude 38. ročník. Start je v 10 hodin v sobotu 15. července u kapličky na břehu Pastvinské přehrady, do závodu je možné se přihlásit na místě.

Pocity asi všech účastníků vyjádřil před rokem jeho několikanásobný vítěz, dříve i reprezentant, Jan Vodehnal z Pardubic: „Golem je pro mě kultovka, pokud jsem doma nemohu chybět.“ Letos je samo přihlášen.

Málokterý triatlon se může pochlubit tím, že jeho kořeny sahají do minulého století, navíc do minulé doby, kdy sem tato nová sportovní disciplína přišla. Tak jen pro připomenutí. V osmdesátých letech minulého století patřil mezi hvězdy závodu Jindra Šebek z Ústí nad Orlicí, dříve i domácí šampion na ironmanských tratích. Několikanásobným vítězem byl Leoš Roušavý z Hradce Králové, který furt sbírá úspěchy v kvadriatonu. Čtyřikrát vyhrál Jan Vodehnal z Pardubic, který jako čtyřicátník dal havajského Ironmana, letos je mu padesát. Mezi vítězi je i současná hvězda dlouhých tratí Petr Soukup, letos druhý na Czechmanovi, nebo Vojta Bednarský, který kraluje v terénních triatlonech. Vloni byl nejlepší domácí Martin Záleský a opavská Martina Malíková.

Závod je náročný i organizačně. Plave se 500 metrů v pastvinské přehradě, voda Divoké Orlice tedy není nejteplejší. Pak se jede silničních cca 36 km do Skiareálu v Říčkách v Orlických horách, přes České Petrovice a Bartošovice v Orlických horách a kolem pevnosti Hanička, tedy více do kopce, součet stoupání je cca 600 metrů. A poslední disciplínou je cca 6 km horského běhu, po startu se běhá, teda jak kdo, do sjezdovky, ale když dáte úvodní kiláček je to pěkné proběhnutí přírodou. Loňský vítěz dal tuto gajdu pod 1,5 hodiny.

Golem si do dnešních dnů i přes svoji náročnost a konkurenci jiných akcí zachoval punc závodu pro všechny a početné startovní pole, které uzavírají sportovci rozhodně spokojeni s tím, že to dají pod tři hodiny. Limit je vypsán na 3,5 hodiny a poslední závodník to vloni dal těsně pod 2:59.

Pořadatelé mají i super vychytávky. Při výběhu z vody je natažen více jak stometrový koberec vedoucí do depa, ten je instalován i v druhém depu. Věci závodníků jsou z Pastvin převezeny do Říček, zvlášť běžecká obuv v očíslovaných taškách. Součástí startovního balíčku pro předem přihlášené je kvalitní triko závodu. Po vyhlášení výsledků, oceněni jsou i nejmladší a nejstarší účastník, proběhne tradiční tombola.