Naštěstí start triatlonu Říčkovský Golem, 38. ročník, byl v sobotu v letošní nejteplejší den v deset hodin, takže závod proběhl ještě před příchodem největšího vedra. Při svém prvním startu vyhrál Golema díky nejlepšímu výkonu v kole, ale i běhu, Michal Procházka. Nejlepší plavci dali 500 metrů v Pastvinské přehradě pod osm minut, ale v tomto času je ještě cca stometrový přeběh do kopce do depa.

Procházka to dal za 8:32, jeho jmenovec a vítěz z roku 2019 Jakub Procházka za 7:46. Téměř 36 kilometrů silniční cyklistiky vede z Pastvin na Ústekoorlicku do rychnovského lyžařského areálu v hradeckém kraji v Říčkách v Orlických horách, takže se více stoupá, samo i ostré sjezdy jsou na trati. Nynější trasa vede krásnými pasážemi Orlických hor jako je Zemská brána, přes Bartošovice a kolem pevnosti Hanička.

Nejprudší je závěrečné stoupání, kilometr a něco před depem kola. "Před tím stoupáním jsem se dotáhl na vedoucího Jakuba a věděl jsem že musím rychle zvládnout depo, protože Jakub kdyby byl se mnou v kontaktu se umí kousnout. Vybíhal jsem cca o deset sekund dříve a v závěrečném horském běhu náskok ještě zvýšil, " řekl mi vítěz, který kolo dal za 56:29, Jakub dal 57:18 a poslední z více jak stovky startujících, kdo pokořil tuto magickou hranici byl i třetí v cíli.

Vítězný čas měl letos hodnotu 1:28:05, druhý Jakub Procházka dal 1:29:31, jeho vítězný čas z roku 2019 měl hodnotu 1:27:30 a jak poznamenal vítěz asi není nyní stoprocentně zdravotně fit. Díky třetímu času v kole a druhému v běhu byl třetí Pavel Pešek z Litomyšle – 1:31:09, vloni byl druhý. Nejlepší plavec za 7:18 Patrik Minář ze Šumperka byl v cíli osmý. Chyběl v závodě, ale přijel se podívat, loňský vítěz Milan Záleský, není prý v optimální formě.

V Říčkovském Golemu jsou veteráni nad 40 let a ty vyhrál Jan Roháček ze Žamberka za 1:34:06, celkově šestý. Hned za ním byl za mlada několikanásobný vítěz Golema a stále výborný reprezentant v kvadriatlonu Leoš Roušavý z Hradce Králové (1:35:56), nedávno byl druhý v závodě ve světového poháru. Leoš plaval o třídu lépe, dokonce pod osm minut, ale Roháček ho dojel a nakonec mu ujel v kole.

„Rád jsem se na tento perfektně připravený závod po x letech vrátil. Jsem s rodinou v Orlických horách na chalupě. Asi jsem dneska v tom vedru neměl ten pravej morál,“ řekl mi Leoš v cíli, který však doslova smazal dalšího několikanásobného vítěze Jana Vodehnala, který byl šestý, vloni druhý, poprvé nebyl vůbec na bedně. Třetím zkušeným závodníkem roku 2023 byl Jan Pochobradský, celkově desátý, který před rokem veterány vyhrál (veteránští bedničkáři jsou na foto) – 1:37:42.

Závod žen ve stylu start cíl vyhrála Adéla Anderlová za 1:47:38, plavala dokonce pod osm minut a celkově byla na 39. místě. Její sestra, řekl bych i dvojče, Monika Anderlová, obě z Nového Malína na Šumpersku, byla druhá za 1:50:54. Před rokem byly děvčata druhá a třetí.

Loňské páté místo si zopakovala nejlepší a nestárnoucí veteránka Daniela Tylšová z Trutnova – 1:55:41.

Mezi startujícími byl opět i borec, teda jiného v republice neznám, který závod absolvoval na lehokole – Jaromír Škorpil –1:58:19 a celkově 63. místo. U něho to byl velký progres, protože před rokem to dál za 2:20:17 a byl také 63., a to tradičně cestu na závod z České Třebové, což je se zavřenými očima i kousek, ale i ze závodu, odležel a odšlapal v sedle svého stroje.

Závěrem musím opět pochválit pořadatele. Na startu ujistili závodníky, že vzhledem k vysokým teplotám je při závodu připraven ihned zakročit i lékař.

Na každé křižovatce byli regulovčíci, samozřejmostí je koberec z vody do depa, jsou tam pod ním i ostré kameny, a byl i v cíli kola. A on i ten horký párek a pivčo po závodě v tom vedru dobře chutnal.

Obvykle v závěru chválím posledního závodníka, tentokrát nemohu, protože po dobrém plavání něco přes 11 minut měl na cyklistice vodiče, ale bylo mu to nakonec na nic, ale jen díky jemu se dostal pod tři hodiny. V závěru se téměř dotáhli na předposledního borce, který je v půlce kola předjel, ten dal nakonec pod 2:57 hod, jehož náskok smázli ve sjezdu do Říček, ale ten mu v posledních dvou nejnáročnějších cyklo kilometrech nadělil pět minut.

Zaujal po plavání poslední Miloslav Koníř, čas vody pod 16 minut, který to odjel na celopéru a byl na 96. místě za 2:26:09. Kousek před ním doplavala Petra Černá, ta teda umí ve vodě nakopat, a také jela sólo a dalo za 2:34:18 a hlavně díky běhu se nakonec posunula na 98. místo, když své soupeře v poslední disciplíně porazila téměř o deset minut.

Oceněn byl i nejstarší účastník Vladimír Černý (64 let) a 93. místo za 2:23:06 a nejmladší Matyáš Bača – 34. místo za 1:46:02.

"Výsledky ":https://irontime.cz/vysledky2339?…