Takovou pěknou tradicí ultra akce Týnišťské Šlápoty se stává fakt, že na kratších trasách uspějí absolutně i ženy. Teda vloni doběhla na hlavní stovce dokonce druhá Anna Korobko z Brna, letos nestartovala, a na 70 byla také celkově druhá žena – Marie Balšínková.

Slovenka Vanda Hošeková před dvěma roky vyhrála čtyřicítku a vloni třicítku. Letos nestartovala, je v očekávání radostné události, ale dokonale ji zastoupila na 47 kilometrech Johana Macková z Trutnova, která vyhrála za 5:08.

Nejlepším mužem této trasy byl Adam Koudela z Holic za 5:10. Celkově čtvrtý proběhl cílem Martin Čakrt z Prahy. Toho si pořadatel Olaf Čihák pěkně vychutnal. „Kolikátý jsem ?:“ se po závodě zeptal Martin. „Čtvrtý“: byla Olafova odpověď a pak nechal pauzu a po chvíli doplnil: „Ale v mužích třetí.“ Martin byl ihned veselý a dodal:. „Koupil jsem si poličku na poháry a aspoň na ni mám co dát. Do konce života nezapomenu, jak jsem před pěti lety v závěru přišel o bednu, když jsem ve sprinterském souboji v koncovce 60 kilometrů neoznačil poslední kontrolu a dostal hodinovou penalizaci.“

Nejrychlejšího rychlostního průměru dosáhl samozřejmě na nejkratší trati 19 kilometrů domácí Josef Jakeš – 9,47 km/hod a čas 1:57 hod. Josef, který byl před dvěma lety na bedně na sedmdesáti kilometrech, navíc zmeškal start (na foto na bedně).

Poslední trasou bylo 77 kilometrů a tam kraloval za 8:15 Jan Ondra z Nedvědic. Loňské třetí absolutní místo obhájil Jiří Špaček z Ostřetína za 9:38. Roli favoritky potvrdila legendární maratonkyně Terezka Tobišková ze Záchlumí na Pardubicku, která byla celkově na sedmém místě za 10:41.

Celkem do cíle na všech tratích dorazilo 160 vytrvalců, nejvíce jich bylo 82 na na hlavní trase 119 km. Na všech trasách celkem nedokončilo 10 závodníků, z čehož šest na „stovce“.