Jubilejní 20. ročník Hrabovského půlmaratonu v sobotním dopoledni přivítal 81 závodníků do Ostravy, aby poměřili své síly v dalším závodě Moravskoslezského běžeckého poháru a Hrabovském poháru. Na všechny tak opět čekalo šest asfalto-šotolinových okruhů Hrabovskými loukami za úmorného dusného počasí připomínajícího prádelnu, a to se promítlo i ve výsledných časech všech závodníků a nezachránila to ani krátká dešťová přeháňka ke konci závodu.

Byl připraven i tří okruhový čtvrtmaraton pro ty, co se nechtěli tak dlouho trápit na trati.

Čtvrtmaraton s přehledem vyhrál Olda Kokošek (39:27), před druhým Davidem Hanke AKEZ Kopřivnice (45:52) a třetí doběhl další závodník AKEZu Petr Polášek (47:53).

Mezi ženami zvítězila Martina Mazáčová AKEZ Kopřivnice (48:48), druhá skončila Hana Legerská AK SSK Vítkovice (50:31) a třetí Libuše Pastyříková (59:22).

To půlmaraton nejrychleji rozběhl Dan Šindelek MK Seitl Ostrava a zhruba do třetího okruhu byl na čele závodu. Toho však doběhla skupinka tří závodníků ve složení Marek Škapa, Jan Fousek a Ondřej Dominik (všichni MK Seitl Ostrava), ze které nakonec vzešli všichni medailisté. Nejprve se urval Škapa a doběhl si tak v čase 1:26:10 pro zlato. Čtyřicet vteřin za ním finišoval stříbrný Fousek (1:26:50) a bronz bral Dominik (1:28:57).

Mezi ženami byly jasnými favoritkami Petra Pastorová MK Seitl Ostrava a Eva Filipiová AK Olymp Brno, která letos získala titul Mistryně ČR na půlmaratonské trati. Ta šla zpočátku do vedení, ale Pastorová jí postupně doběhla. Poté holky běžely spolu, pokecaly a nakonec se Pastorová urvala a doběhla si v čase 1:29:42 pro vítězství. Necelou minutu za ní doběhla druhá Filipiová (1:30:30). Třetí pozici po celou dobu závodu až do cíle kontrolovala Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná (1:38:03).

V cíli na všechny čekala medaile a bylo připraveno občerstvení, pivko a dva druhy polévky, kterou kupodivu i v tom dusnu všichni s chutí snědli. Tečkou za celým závoděním udělalo vyhlášení medailistů napříč všemi kategoriemi, kteří si odnesli dárkové poukazy na nákup do Alberta. Letošní druhý závod ze série Hrabovských běhů se i přes náročné podmínky, které panovaly na trati, opět vydařil na výbornou!

Výsledky