Jedním z favoritů Desítky Hvězdy Pardubice, 25 kol na její tartanové dráze, byl domácí Václav Rohlík. Jelikož nepřijel nikdo ze špičky tak prorokoval: „Vyhraje Chyba, já budu druhý a třetí Kubias.“ Málem mu to vyšlo.

Desítka Hvězdy se dříve běhala jako Běh osvobození. Běhalo se 25 km přes chrudimské náměstí a zpět po hlavní silnici. V dnešní době skutečně něco nepředstavitelného. Pak se i půlmaraton vracel po hlavní, otočka pod centrem Chrudimí, nakonec se tam i zpět běželo po vedlejší.

Pak z půlmaratonu byla Patnáctka Hvězdy Pardubice, to se běhalo obrátkově po vesnicích u Pardubic. V minulých letech, jak pravil hlavní rozhodčí Honza Zajíc před osmi lety, začala tradice Desítky Hvězdy, kdy se v okolí stadionu na Dukle běhala čtyři kola.

A předloni se začalo běhat deset kilometrů na tartanovém oválu, 25 kol. Tehdy vyhrál Jirka Miler z Mladé Boleslavi za 33:11 a Marta Fenclová z AC Pardubice – 39:18. Vloni za 34:44 Jan Janů z Hvězdy, dříve několikanásobný český šampion třeba v běhu do vrchu či na tři kilometry překážek. Na jaře běžel ještě ve Víru 28 kilometrů a byl druhý. Tak jsem se na něj zeptal jeho trenéra Mirka Wastla :„V podstatě se dá říci, že skončil. Měl furt zdravotní problémy. Nyní se hlavně věnuje manželce a svému zaměstnání.“

Desítka Hvězdy letos proběhla za deště. Po startu se vytvořila vedoucí čtyřčlenná skupina, v níž byla i nej žena.

Vedl ji David Kubias, od prvého do druhého kilometru běžel na čele Rohlík, ale pak za to vzal Jiří Chyba a bylo vymalováno. Nakonec devět set metrů před cílem dal kolo i Rohlíkovi. Komický byl v podání vítěze konec závodu, v čase kolem 34 minut, když měl pět kilometrů za necelých 18 minut, proběhl cílem s tím, že má hotovo. Kola zapisovali dva rozhodčí a oba na něj hned houkli, že musí jít ještě okruh. Sice se chtěl přít, ale po pauzičce okruh dal 36:03. Pak mu bylo vysvětleno, že ty GPS technologie, které mu nakonec ukázali 10,4 km, na něž se odvolával jsou na dráze k prdu a nakonec se přišel pořadatelům omluvit.

Druhý Rohlík dal 37:35.

Nejlepší žena Kateřina Machová z Hvězdy běžela s muži. „Je to nadějná běžkyně na středních tratích. Sama si to chtěla zkusit s cílem běžet pod 40. No myslím si, že začátek překopla, první kilák za 3.35, ale určitě to dá.“ Na závěrečné dva kilometry měla osm minut a s nasazením všech sil to dala – 39:06 a nový rekord závodu. Jo Marta Fenclová byla přítomna a vyhrála v čase kolem 7,5 minuty lidový běh na dva kilometry.

Katka běžela do pětky s Kubiasem a pak sólo. V posledních dvou kilometrech se na Kubisa dotáhl Jiří Hofman a nakonec ho v dlouhém finiši udělal, 39:50 a 39:55.

Druhou ženou která si na tuto gajdu troufla byla domácí veteránka Markétka Sákrová a zapsala – 50:47.

Závěrem bych věnoval vzpomínku Miroslavu Rýznerovi, který zde vloni v 61 letech běžel pod 50 minut a nedávno tento výborný člověk a sportovec , který se letos hodně věnoval veteránské dráhové atletice za tragických okolností odešel z tohoto světa.