Tomáš Habarta (Slovácká Slavia Uherské Hradiště) zvítězil ve 12. ročníku běžeckého závodu Zámecká pětka v Holešově. Na trati dlouhé 5 kilometrů dosáhl času 15:12. Druhý do cíle doběhl se ztrátou 4 sekundy Jakub Zemaník (SSK Vítkovice), třetí místo vybojoval obhájce prvenství z loňského roku Tomáš Janíček (Běžecký klub Lysá pod Makytou, 15:38), čtvrtou příčku bral za čas 15:54 Filip Vabroušek (AK Zlín), pátý byl Tomáš Blaha (AK Kroměříž, 16:32).

,,Závod se rozhodl až v posledním okruhu. V tomto úseku jsme se s Jakubem Zemaníkem, který stupňoval tempo, odpoutali od Tomáše Janíčka. Jakuba jsem se zachytil a poté v průběhu posledního kilometru jsem nastoupil a posunul se na první příčku. Na vítězné pozici jsem pak doběhl až do cíle. Závod jsem nakonec ovládl v traťovém rekordu,“ radoval se Tomáš Habarta.

V holešovské zámecké zahradě se v konkurenci 109 mužů dařilo i dalším regionálním vytrvalcům. Jakub Janda z Prusinovic (Rohálov Bike Team/Hostýn trail, 16:47) skončil šestý, Radoslav Šíbl z Fryštáku (Ekodrill Zlín, 16:58) sedmý, Tomáš Navrátil (AK Kroměříž/ONěmec.cz, 17:27) byl jedenáctý, Svatopluk Janečka ze Zlína v barvách týmu SKI Turist Velké Karlovice (17:39) doběhl třináctý a další zlínský běžec Přemysl Žaludek (Cyklogat, 18:01) obsadil 14. místo.

Žen se v Holešově postavilo na start 52. Vyhrála rodačka z Holešova Helena Kotopulu (CSG Tri Team), která se blýskla časem 18:59). Stříbrnou pozici vybojovala Lucie Banciková (PSK Přerov), jež byla pomalejší o 2 minuty a 27 sekund, bronz si pověsila na krk obhájkyně první příčky z loňského roku Jana Žaludková ze Zlína (Cyklogat, 22:08), čtvrtá skončila Martina Novotná z Brusného (ONěmec.cz, 21:34), páté místo obsadila veteránka Simona Grulichová (AK Drnovice, 21:38).

,,Výkon v Zámecké pětce mě příjemně překvapil, protože jsem měla za sebou náročný tréninkový i pracovní týden. Navíc v pátek večer bývám vždy maximálně unavená,“ potěšilo Helenu Kotopulu.

Té se původně v Holešově závodit moc nechtělo. Před závodem se ale stavila na krátkou návštěvu rodičů, kteří ji potom přišli do zámeckého parku fandit. ,,Proto jsem na trati musela zabrat, aby měli radost,“ přiznala s úsměvem Kotopulu.
Ironmanka ze Zlína si běžela od startu až do cíle svoje tempo.

,,Trasa se spoustou zatáček ale byla pro mě až moc technická. Nicméně také výsledný čas mě potěšil. Při běhu jsem si totiž průběžný čas nehlídala, jen jsem si dávala pozor, jestli se ke mně nepřibližuje nějaká soupeřka,“ prozradila v cíli spokojená Helena Kotopulu. V Holešově si jí líbilo.

,,Byl to pěkný závod. Jako rodačce z Holešova se mi líbí, že si můžu zazávodit s dalšími soupeřkami. Navíc je Zámecká pětka vždy parádně organizovaná,“ děkuje pořadatelům Kotopulu.

Letošní ročník Zámecké pětky se konal v už tradičním zářijovém termínu. Start i cíl závodu byl na atletickém stadionu v Holešově. Zbytek závodu se běžel na dvou okruzích v přilehlém holešovském zámeckém parku.

Hlavního pětikilometrového závodu se ve všech kategoriích zúčastnilo 161 vytrvalců, z toho bylo 109 mužů a 52 žen. Ve 14 dětských kategoriích si zazávodilo 145 dětí.
Nejstarším účastníkem byl 88letý Vladislav Knebl (Toma Otrokovice). Ten se na hlavní trati prezentoval časem 42:03. Se symbolickým číslem 12 v závodu běžel Oldřich Jasenský (AK Kroměříž/ONěmec­.cz), který se doposud zúčastnil všech 12. ročníků Zámecké pětky.

Letošní Zámecké pětce přálo také počasí. Bylo jasno a teplota se pohybovala kolem 24 °C.

GALERIE VÍTĚZŮ JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ V ZÁMECKÉ PĚTCE 2023:

Muži do 29 let: Tomáš Habarta (Slovácká Slavia Uherské Hradiště) 15:12 Muži do 39 let: Jakub Janda (Rohálov Bike Team/Hostýn trail) 16:47 Muži do 49 let: Tomáš Blaha (AK Kroměříž/ONěmec.cz) 16:32 Muži do 59 let: Svatopluk Janečka (SKI Turist Velké Karlovice) 17:39 Muži nad 60. let: Jaroslav Lejsek (KESSY Plešovec) 22:19 Junioři: Tomáš Janíček (BK Lysá pod Makytou) 15:38 Ženy do 29 let: Nikola Novosadová (Holešov) 22:14 Ženy do 39 let: Lucie Bancinková (PSK Přerov) 21:26 Ženy do 49 let: Helena Kotopulu (CSG Tri Team) 18:59 Ženy nad 50 let: Simona Grulichová (AK Drnovice) 21:38 Juniorky: Barbora Žaludková (Cyklogat) 22:08

ZÁVOD O NEJLEPŠÍ HOLEŠOVÁKY A HOLEŠOVAČKY V ZÁMECKÉ PĚTCE 2023:

Muži:

1. Radek Kovařík (RK PELLS Holešov) 18:50
2. Jakub Plhoň (Mattoni FreRun Zlín) 19:05
3. Martin Koplík (Vesani.cz) 19:10
Ženy:
1. Nikola Novosadová (Holešov) 22:14
2. Barbora Topičová (ModerniLeader.cz) 24:13
3. Jana Sporková (Sporaci) 24:33

VÍTĚZOVÉ DĚTSKÝCH KATEGORIÍ V ZÁMECKÉ PĚTCE 2023:

Šimon Darebník (Prusinovice), Jana Kuklová (Atletika Holešov), Filip Kolář (Florbal Holešov), Liliana Viktorie Kupková (Atletika Holešov), Matouš Vrajík (Házená Holešov), Andrea Abrahámková (Atletika Holešov), Jan Spružina, Veronika Manová (Atletika Holešov), Dan Sedlář (Atletika Holešov), Marie Frankovičová (SK Hranice), Jakub Šimík (TUFO CyklpZákladna Otrokovice), Samanta Petrášová (Biatlon Halenkovice). Lubomír Hotař