Před nedávnem jsem dostal od adidasu v rámci podzimní aktivace nové běžecké boty Adizero Prime X Strung 2, abych je jako hobík „v letech“ otestoval.

Tak pojďme na to.

Jedná se o běžecké boty s 50mm tlustou podrážkou pod patou.

Drop mají 6,5 mm (pata: 50 mm / špička: 43,5 mm).

Tyto závodky jsou ale díky obří podrážce „nelegální“ pro elitní maratonce.

Patrick Lange v jejich prototypu zaběhl světový rekord v triatlonovém maratonu 2:30:32 (2022), tam však neplatí omezení World Athletics.

Podle současných regulí může u silničních závodů dosáhnout tloušťka podrážky max. 40 milimetrů.

Neregulérní boty například připravily etiopského vytrvalce Deraru Hurisu o prvenství na Vídeňském maratonu 2021. Po zářijovém závodě ho rozhodčí diskvalifikovali, protože podrážka jeho maratonek měla tloušťku 50 milimetrů.

Každopádně tyhle botky jsou jako z jiné planety. Běh je s nimi opravdu zábavný. Když jsem se v nich poprvé rozběhl, připadal jsem si jak na trampolíně. První kilometr jsem měl takový divný pocit, protože mých 182 cm najednou vyrostlo na 187 cenťáků, a to už bylo u běhu znát, ale po pěti minutách jsem si zvykl.

Běh v nich byl výjimečný nejen proto, že se jedná o nejrychlejší boty, ve kterých jsem kdy běžel, ale při jejich testování jsem nabyl pocitu, že běh v nich je létání. Výška podrážky 50 mm je šílená, ale kombinací tří vrstev pěny Lightstrike se super měkkou střední vrstvou a dvěmi karbonovými pláty poskytují velmi přirozený lehký běh.

A kdo by neměl rád ten pocit z letu při běhu, že jo.

Nejvíce se mi tyhle adidasky líbily při sebězích. S veškerou ochranou pod nohama můžete opravdu nechat gravitaci dělat svou věc, zatímco tloušťka podrážky pohltí všechny otřesy vašeho běžeckého těla. S mými koleny jsem se určitě bál o stabilitu, ale opak byl pravdou.

Boty jsou ideální pro ty, kterým nevadí těžší bota a kteří chtějí tuny ochrany a přitom se bavit. Protože tyhle botky opravdu baví, nudit se v nich nikdy nebudete.

Adidasky Adizero Prime X 2 Strung mi celkem padnou, mám velikost UK 10,5. Svršek je lehčí, pružnější materiál. Přední část bot mají normální šířku, ale nejsou to boty pro moc široká chodidla a hlavně pro běžce s vysokým nártem jako mám já, protože jsem měl co dělat, abych si boty nazul. Jazyk je totiž součástí svršku a nedá se nijak před obutím posunout.

Prime X 2 Strung se musí bezpodmínečně nosit s ponožkami navzdory tomu, že je svršek poměrně tenký a tak nějak „ponožkový“. Strungy jsou na holé kůži docela škrábavé, protože svršek obsahuje více než 50 % recyklované příze ve formě různě vrstvených umělých vláken. Svršek je uměleckým dílem sám o sobě. Zblízka jdou vidět různé typy vláken křižovaných v náhodných směrech, což pomáhá určité flexibilitě, hlavně v boční oblasti boty, kde malíček někdy potřebuje trochu více místa.

Pro mě jsou tyto botky nejvhodnější pro každodenní trénink, dlouhé pomalé běhy, dlouhé běhy v maratonském tempu a kratší běhy ve vysokém tempu. V silničním závodě bych je použil na půlmaraton.

Pro maraton bych raději zvolil Adios Pro 3 (39,5mm podrážka a nižší hmotnost).

Strungy si vedou dobře pouze na silnici. Vysoká výška podrážky a naprosto hladká podešev dobře přilne na silnici, jakýkoliv jiný povrch je špatně. Tyto boty absolutně neberte do terénu, ani lehkého. Už na šotolině jsem trochu ztrácel jistotu při odrazu.

Pro koho tyto boty jsou. Adidas Adizero Prime X 2 Strung jsou pro ty, kdo chtějí super maximální každodenní tréninkovou botu se svrškem podobným ponožkám, tunou Lightstrike Pro pod nohama, dvojitými karbonovými pláty pro tuhost. Jsou vhodné pro každodenní trénink ve formě dlouhých běhů a rychlých tréninků. Já jsem z nich doslova nadšený, protože běhají samy a já se v nich cítím ne na 58, ale na 40.

Hmotnost boty v mé velikosti UK 10,5 je 326g.

Adidas nabízí boty na svých stránkách za 7999 Kč, ale je to horká novinka, časem půjde cena dolů.