Už po padesáté se i v závěru loňského roku podařilo v Havlovicích uspořádat tradiční Silvestrovský běh. Na to, aby se taková věc podařila, je zapotřebí už hodně velká míra odhodlání, zarputilosti a nadšení pro věc, kterou parta lidí okolo Karla Šklíby musela během jednoho půlstoletí vynaložit.

Formát a délka samotného závodu se měnila, ale pokud jste si chtěli na Silvestra zazávodit, nebo se zkrátka jen tak proběhnout a už od den dřív vyjít vstříc svým novoročním předsevzetím, mohli jste si být vždy jisti tím, že v Havlovicích se tenhle Váš nápad setká s úspěchem. A ne jinak tomu bylo i poslední prosincovou neděli roku 2023, kdy se za podpory zastupitelů obce Havlovice i města Úpice mohli závodníci opět postavit na start.

Závodilo se nejprve v dětských kategoriích s různými délkami tratí od 100 m až po 1.900 m. Poté následoval oblíbený „Buď fit“ běh a nakonec hlavní závod v délce 6,6 km (3 okruhy). Nezbývá než popřát tomuto tradičnímu závodu do další padesátky hodně nových, mladých nadšenců do běhání, ať už z řad organizátorů, nebo samotných závodníků.

Havlovický Silvestrák dnes patří do seriálu zimní běžecké ligy (ZBL), kterou pořádá domácí oddíl TJ Maratonstav Úpice. Patří mezi nejpopulárnější závody, o čemž svědčí vysoká každoroční účast závodníků nejen z Královehradec­kého kraje.

V poslední prosincový den jich vyběhlo na trať více než dvě stovky. Mezi muži si pro jubilejní desáté vítězství doběhl domácí Petr Pechek (1983). V kategorie žen pak Táňa Metelková (1972) z BK Náchod. Dalším závodem v rámci letošní ZBL bude 13. ledna zastávka ve Rtyni v Podkrkonoší na „Žabárně“.

Ondřej Kubík