Letošní jubilejní 20. ročník Memoriálu Františka Ohery přivítal v sobotním dopoledni v Ostravě-Třebovicích necelou stovku závodníků, aby poměřili své síly na třech závodních distancích, a to čtvrtmaratonu, maratonu a půlmaratonu, který byl zároveň prvním závodem letošního ročníku Moravskoslezského běžeckého poháru. Na všechny tak opět čekaly asfaltové okruhy napříč Třebovickými lukami pod Hladovým vrchem.

Dnešní chladné počasí okořeněné nepříjemným deštěm, kdy sem tam pozlobil i vítr nenahrávalo útokům na traťové rekordy, ale i tak byly k vidění solidní výkony. V deset hodin dopoledne vyslal pan místostarosta všechny od Třebovického mlýna, kde byl start a cíl, na trať a začalo se závodit.

Čtvrtmaraton nejrychleji zaběhl Aleš Miko MK Seitl Ostrava (39:44). Druhý skončil Roman Kubica AK SSK Vítkovice 39:55 a třetí Kamil Kruml (45:22). Ženy běžely pouze dvě a to 1. Hana Legerská (45:30) a 2. Marie Konvičková (52:42) obě AK SSK Vítkovice.

Na půlmaratonské trati se v průběhu závodu seřadili borci v pořadí Miroslav Mokroš FreeRun Vratimov, Jan Benbenek a Michal Buba, oba MK Seitl Ostrava. V druhé půli posledního okruhu se však Benbenek dostal před Mokroše a v čase 1:19:57 si s přehledem doběhl pro vítězství a druhý Mokroš (1:20:55) finišoval necelou minutu za ním. Třetí příčku si tak ohlídal Michal Buba (1:23:43).

Mezi ženami s přehledem zvítězila stylem start-cíl Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná (1:30:32). Na druhé pozici po celou dobu běžela Veronika Kusá následovaná Elen Šimonovou X-Trail Orlová, která ji v posledním okruhu ze stříbrné pozice sesadila a doběhla v čase 1:33:42 druhá. Třetí Kusá (1:33:54) protnula cílovou pásku 12 s za ní.

Nejdelší maratonskou distanci suverénně nejlépe zdolal Jan Majer (3:00:09), druhý za ním skončil Jiří Kabaja Milota Tea (3:11:14) a třetí Slovenský pretěkar Martin Petreje (3:19:49). Odvahu zdolat maraton našly pouze dvě zástupkyně něžného pohlaví a to 1. Kateřina Šeděnková MK Seitl Ostrava (3:27:54) a 2. česká básnířka a ilustrátorka paní Eliška Anna Kubičková SC Marathon Plzeň (5:50:43).

Po doběhnutí na každého závodníka čekala stylová „hornická“ účastnická medaile, gulášovka či hovězí vývar a uřehtané pivko a nealko. Po každé ukončené distanci proběhlo vyhlášení medailistů, pro které byly připraveny poháry, pěkné ceny, pivko od Koníčka a peněžité odměny. I přes nevlídné počasí všichni účastníci dosáhli cíle a tím vzdali hold Frantovi Oherovi.

Výsledky

Fotogalerie Michaela Kašného