Tak se nám ve východních Čechách roztrhl pytel s novým formátem akcí měřenými tréninky či tréninkovými závody. Vloni zde dělal poprvé měřený trénink Olaf Čihák, letos v tom pokračoval a závodilo se na trati z Třemošnice do Chvaletic, přes 43 km, dokončilo 63 ultráků.

Před rokem udělali první ročník Dobroučského půlmaratonu. Tam se časy ofiko neměřili, ale o to více se závodilo. Poučeni loňskými zkušenostmi letos pokračovali. Vloni strávil poslední závodník na trati 3:22 hodiny, letos to dal za 3:17, a pořadatele tím tehdy dost zadřel, protože sólo běžel už od čtvrtiny závodu.

Proto letos byla vyhlášena kategorie chodci se startem už v osm hodin, aby byli všichni do 12 hodin v cíli. Na netu o tuto variantu projevilo zájem cca 5 lidí. O to větší byl asi šok na startu, když jich vyrazilo cca 40 a dalších 50 se v kategorii běžci vydalo na trať v devět hodin. Oficiálně se čas neměřil, ale nejlepší si dali z třetiny krosovou trať kolem 1,5 hodiny.

Asi nejznámějším účastníkem Dobroučského půlmaratonu, 21,1 km se součtem stoupání 226 metrů, byla Bára Nováková z Kunvaldu. Žena co umí maraton pod tři hodiny doběhla v první desítce. „Šla jsem to lehce nad 1:40, na začátek sezóny to nebylo špatné,“ řekla mi v cíli.

Kousek za ní běžel známý triatlonista Roman Sedláček z Lanškrouna se svým čtyřnohým trenérem Rixem. Něco nad dvě hodiny běžel známý pardubický maratonec Zdeněk Bílý.

Nejrychlejší chodci, kteří skutečně celou trať šli a nestřídali to s během, těch bylo také dost, to dali lehce nad 3:10 hodiny. Až od Kutné Hory dorazil sběratel běžeckých okresů Marek Ledvina, který uzavíral v čase 4:17 startovní pole. „Letos jsem s chtěl dát jednu akci nad deset kilometrů a mám splněno.“

V cíli každý dostal medaili závodu, teplou polévku, bylo něco sladkého, startovné bylo dobrovolné, na trati občerstvovačka a připravena byla tombola, takže více jak polovina účastníků jela domů s pěknou cenou. Navíc letos pořadatelé nechali vyrobit originální startovní čísla, takže to bylo fakt jak na skutečném závodě.

Další akcičkou bude v Dolní Dobrouči Dobroučský trail, a to v sobotu 18. května, 7,7 km se součtem stoupání 220 metrů, tak to bude darda.