Tradiční jarní otvírák běžeckých závodů na Prajzske Ludgeřovická 15 se letos konala již po patnácté a přilákala na start všech závodů rekordní počet účastníků, kterých se sešlo okolo pětiset!

V sobotním z počátku mlhavém dopoledni se tak všichni začali sjíždět do areálu Ludgeřovického fotbalového hřiště, aby se prezentovali do svých závodů, které pro ně pořadatelé z BK Ludgeřovice připravili.

Hlavní silniční závod na 15 km s převýšením 200 m v Černém lese s krosovou vložkou, která byla letos krásně klouzavá, absolvovalo 295 běžců a 44 Nordic Walkerů. Na start silniční trojky po obci s převýšením 50 m se postavilo 83 závodníků. Na 35 žáků a žákyň čekala pětistovka v areálu hřiště a úplně nejmenší si střihli stovku v cílové rovince.

Okolo desáté mlha ustoupila, sem tak vykouklo i sluníčko a nic nebránilo tomu, aby pan starosta poslal závodníky nejdelší distance na trať. Tu dnes nejrychleji proběhl Adam Szymanik Atletika Havířov 1965 a v čase 50:13 zvítězil. Druhý za ním skončil Vojtěch Bárta Alisy Sport Team (50:52) a třetí Tomáš Kubičík Scarpa/Alpsport (52:56).

Mezi ženami suverénně zvítězila Barbora Macurová Salomon (56:43) a pokořila tak ženský traťák, který držela Petra Pastorová. Druhá za ní doběhla její oddílová kolegyně Jaroslava Ježková Salomon (1:04:14). Na třetí pozici do 13 km běžela Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná, kterou na blátivém krosovém seběhu doslova přeskočila dnes třetí domácí závodnice Natálie Kapcalová BK Ludgeřovice (1:04:39) a Kašnou odsunula na bramborovou pozici. Mezi Nordic Walkery opět nejrychleji tratí profrčel Petr Cimprich Nordic walking Olomouc (1:40:33). Druhý dokráčel Petr Marek NW Bruntál (1:44:21) a třetí Jaroslav Ziegl (1:45:06).

Nejrychlejší krok mezi ženami měla Lenka Lumpeová Aš-solitér (1:46:09). Druhá došla Jana Cíchová Nyordica Zlín (1:54:38) a třetí Johana Heczková Nordic Walking Beskydy (1:56:33). Na silniční trojce obhájil loňské vítězství Mia Nehudek Jof-X-Team (11:36). Druhý flek bral Michal Mazáč AKEZ Kopřivnice (11:40) a třetí doběhl Jakub Weinhold (12:36).

V ženské kategorii zvítězila stylem start-cíl Natálie Ester Kašná AK SSK Vítkovice (13:14). Pro stříbro si doběhla Petra Hartmanová Head Pro Team Opava (13:31) a bronz brala Karolína Pavelková Head Pro Team Opava (14:04). V cíli na každého závodníka čekala parádní plamenná medaile, bohatý raut, domácí klobása z udírny či hermelín.

Děti bavil T-Rex a byly pro ně připraveny různé soutěže a mohly se svézt na poníkovi. Medailisté napříč všemi kategoriemi obdrželi krásnou ohnivou plaketu a poukaz do Sportovna.cz a držitelka nového traťového rekordu získala finanční prémii ve výši 2000 Kč.

Tečku za celým programem udělala bohatá tombola, ve které se rozdávalo startovné na přední české i zahraniční běžecké závody. Závodní dopoledne se tak velmi vydařilo, vše klapalo na výbornou, a za to patří velký dík všem „Flames“ z BK Ludgeřovice.

Výsledky