Letošní 43. ročník Frýdecko-Místeckého běžecké poháru byl zahájen ve středečním chladném a lehce upršeném odpoledni, a to 22. ročníkem Slezanského krosu. Na všech 622 závodníků čekala mokrá travnatá okruhová trať v areálu stadionu TJ Slezan Frýdek-Místek.

Závod byl rovněž součástí celoroční krajské soutěže atletických minipřípravek (Atletická liga minipřípravek) a přípravek (Beskydský pohár přípravek). Mladší žactvo ho mělo jako Krajský přebor MSK v přespolním běhu jednotlivců a družstev. Děti, žactvo a mládež tedy absolvovali tratě o délce od 250 m – 2 km.

Nejrychlejšími na těchto tratích byli: Sebastian Mika a Hana Kašajíková, oba TJ Slezan FM, Jakub Mojžíšek, Barbora Bieleszová TJ TŽ Třinec, Albert Schmida Atletika Poruba, Natálie Ester Kašná AK SSK Vítkovice, Václav Šodek a Kristýna Uhrová, oba TJ Slezan FM (Přeborníci MSK), Josef Kuchař TJ Slezan FM, Tereza Lysková TJ TŽ Třinec, Jakub Škapa a Anna Václavíková, oba TJ Slezan FM. V Krajském přeboru MSK družstev ml. žáků a žákyň zvítězila družstva TJ Slezan Frýdek-Místek. Na závěr odpoledne závodili muži a ženy, na které čekalo šest a čtyři okruhy o délkách 5,3 km a 3,6 km.

Mezi muži udával od začátku tempo Filip Cienciala TJ TŽ Třinec, který si s přehledem doběhl v čase 18:19 pro vítězství. Stříbrný skončil domácí závodník Ondřej Kotásek TJ Slezan FM (18:46). O bronz bojovali v cílové rovince Roman Kubica AK SSK Vítkovice (19:25) a Jan Hlavatík (19:26), kde o pouhou sekundu zvítězil Kubica.

Ženy do třetího okruhu běžely v pořadí Kateřina Krtková TJ Slezan FM, Johana Bierská, Markéta Kašná, obě TJ Jäkl Karviná. Poté však nastoupila Veronika Siebeltová TJ Slezan FM (14:20) a zamíchala pořadím, kdy se postupně propracovala na druhou pozici a nestačila pouze na svou oddílovou kolegyni a vítězku Kateřinu Krtkovou TJ Slezan FM (13:55). Třetí doběhla Johana Bierská (14:30).

Na závěr proběhlo vyhlášení medailistů napříč všemi kategoriemi, kde všichni obdrželi krásnou medaili, lahvinku vína, a když se nám blíží MDŽ, tak dámy dostaly i kytičku. První závod sezóny se tak vydařil a dle slov Pepy Nejezchleby, bylo ideální počasí na kros.

Výsledky

Fotogalerie