Svá první vítězství na Pečeské desítce si při 44. ročníku tohoto tradiční závodu připsali Josef Novák a Bára Stýblová.

Při letošním ročníku bylo celkem chladno, i když oproti loňsku přeci jen o něco tepleji. Na druhou stranu dost foukalo, avšak v Pečkách netradičně běžci čelili protivětru v první polovině, potom jim foukalo do zad.

Nejrychlejší čas, a to 31:05, zaběhl Josef Novák v barvách Mizuno teamu. „Běželo se dobře, cesta tam byla docela náročná, protože foukalo proti, ale ta druhá polovina byla za odměnu, foukalo do zad,“ zhodnotil po vyhlášení vítězů mladý běžec.

V Pečkách statoval podruhé, loni zaběhl páté místo. Letos byl první, kromě toho získal cenu pro prvního běžce na obrátce a se svými kolegy vyhrál soutěž týmů. „Je to neuvěřitelné, jsem za to moc rád. Tohoto vítězství si fakt cením,“ pokýval hlavou.

Výkonnost vítěze z Peček šla loni výrazně nahoru, zlepšil se na tratích od osmi set metrů až po desítku. Čím to bylo? „V první řadě mě začal trénoval Róbert Štefko, kterému vděčím za největší progres, co jsem poslední dobou udělal. Konzistence je podle mě klíč k úspěchům,“ zhodnotil. Nyní má v plánu zaběhnout půlmarton pod 1:10 a pak se zaměří na dráhu, cílem je opět o trochu vylepšit své časy. Nejradši přitom má zajímavou kombinaci tratí a to desítku na silnici a 1500 metrů na dráze.

Jen o šest vteřin za vítězem finišoval další mladý vytrvalec, Jan Halberštát z Kerteamu. A třetí byl Viktor Šinágl (PUMA Czech republic feat. Kerteam), jeho čas byl 31:27. V půlce ještě ve vedoucí skupině a až do samotného závěru ve hře o bednu byl i další běžec Mizuno teamu David Vaš, nakonec doběhl čtvrtý v čase 31:35. První pětku pak uzavíral v čase 32:24 téměř domácí Milan Janoušek (Sokol Kolín-atletika) běžící s jedničkou na hrudi.

Stýblová hnala dopředu své soupeře

Mezi ženami vyhrála stejně jako před týdnem ve Kbelích Bára Stýblová. Také ona byla členkou vítězného týmu. „Hodně foukalo, první polovina byla pomalejší než druhá. Ale snažila jsem se vždycky s někým držet. Docela to šlo, ale přišlo mi, že jsem ve skupince, která běžela pomalu, snažila jsem se hnát je dopředu a trochu je motivovat, aby běželi rychleji,“ smála se v cíli.

S časem 34:22 nebyla tak docela spokojená. „Trochu jsem chtěla běžet pod 34, i když ty podmínky nebyly úplně ideální. Až ke konci jsem zjistila, že už to asi nestihnu, tak třeba příští rok,“ uvedla. V létě by se ráda na své trati 3000 metrů překážek dostala na Mistrovství Evropy. Druhá v cíli byla Romana Rudolf Lojková z Trailpointu v čase 36:04, třetí za 36:20 Zuzana Gejdošková.

„Počasí nebylo nejhorší“

V Pečkách ani letos nechyběl bohatý doprovodný program, běžci si mohli vybrat nové boty či oblečení mizuno, nouze nebyla ani o nejrůznější občerstvení. Běžci pak jako vždy uvítali v cíli perník a čaj, magnesii nebo pivo.

Pečeckou desítku, která se běhá jako Memoriál Jardy Kvačka, dokončilo téměř pět set běžců a běžkyň. „Závod hodnotím dobře. Počasí nebylo úplně běžecky příznivé, ale nebylo nejhorší. Všichni doběhli ve zdraví a to je pro mě jedno z nejdůležitější,“ řekl ředitel závodu Jiří Katrnoška.

Pořadatelský tým zatím nepřemýšlel nad tím, jestli na příští půlkulatý ročník nepřipravit něco speciálního. „Ale na padesátý ročník, to už musíme něco vymyslet. Je v jednání, že by tu bylo mistrovství republiky veteránů, ale to bude asi dříve, možná už za dva roky,“ poodhalil zákulisní vyjednávání.

Výsledky závodu

Webové stránky závodu