Generační výměna na čele závodu letos proběhla v třetím ročníku Krosu okolo Malče u Chotěboře na Vysočině. Po dvou veteránských absolutních vítězstvích, vloni dokonce padesátník a letos třetí muž Zimního Blaníku Jaroslav Vítek z Jihlavy dal 51:37 minuty, závod ovládli mladíci. Běží se třináct kilometrů cestou i necestou kolem obce se součtem stoupání cca 300 metrů.

Už před závodem byli nažhaveni trenéři, otec a syn, Hubáčkovi z Nového Města na Moravě. „Přivezli jsme dva dobré běžce, jednoho na dlouhou a druhého na krátkou trať,“ uvedli. Už po třetině závodu a zdolání nejnáročnejšího výběhu se ujal vedení Jan Dočkal z Nového Města na Moravě a nakonec s přesvědčivým náskokem vyhrál – 53:41 minuty. Za ním bojovala v polovině trati o druhé místo dvojice vytrvalců, ale nakonec byl jasně lepší Lukáš Kubálek za 54:40, třetí domácí Michal Tomášek dal 56:16, vloni rovněž bronzový, ale za 57:43.

Celkově čtvrtý byl nejlepší čtyřicátník Slavomír Koreček z Havlíčkova Brodu za 58:28. Prvenství v kategorii padesátníků z prvního ročníku si zopakoval ředitel závodu Leoš Pradáč – 58:47. Hned za ním doběhla Olga Krčálová z Polné, která má také všechny tři starty a opět vyhrála za 58:49, u ní šlo o více jak čtyřminutové zlepšení proti loňsku (oba na foto). Druhá, celkově na 25. místě, byla Péťa Dvořáková z Čáslavi, také závodící v kategorii 35 – 44 let, za 68:57.

Závod byl plný zajímavých jmen. Nad 60 vyhrál Vašek Ožana, v této kategorii začíná a za mlada byl českým šampionem v maratonu, za 66:33. V padesátnicích byl na bedně Mojmír Svoboda, další Pardubák Milan Holický se na ni nevešel. Cenu pro nejstaršího účastníka bral zkušený sedmdesátník a ironman Miroslav Bayer.

Kros okolo Malče si dala celá rodina Jelínkových z Třemošnice. Tatík s nejmladší dcerou běželi krátkou. Maminka syn a starší dcera dlouhou a obě děti byly na bedně.

Hlavní závod byl tvrďárna a několik tvrďáku s tratí stejně jako vloni bojovalo přes 1,5 hodiny, třeba šedesátníci Jirka Sedlák a Zdeněk Petržílek, a i proto pořadatelé již vloni vyslyšeli přání běžců a udělali ještě pohodový šestikilometrový běh, který vyhrál Vladimír Kabuďa za 24:32 před Petrem Hubáčkem – 25:05. Třetí příjmení také už padlo Filip Koreček za 25:20. Celkově čtvrtá byla Šárka Doláková za 28:05. Všechny časy jsou lepší než při loňské premiéře na této trati.