O víkendu se konalo 43. Mistrovství ČR v atletice mužů a žen. Letošní ročník se konal ve Vyškově a nešlo jen o medaile. Je olympijský rok a spousta atletů se zde snažila splnit limit pro Londýn. A úspěšně.

BezvaBĚH se zaměřil pouze na běžce, kteří se kvalifikovali na vrcholné akce. Gratulace však patří bezesporu všem atletům, kteří získali medaile či „alespoň“ předvedli hodnotné výkony.

Na 400 metrů si zaběhla osobní rekord Jitka Bartoničková a zajistila si letenku na Mistrovství Evropy v Helsinkách. V cíli poděkovala Lence Masné, která jí pomohla k lepšímu času. K limitu na olympiádu připomněla, že Denisa Rosolová má A-limit a tak by musela zaběhnout také „áčko“, ale při ideálních podmínkách to prý není nereálné.

Právě Denisa Rosolová se na šampionátu představila na trati 400 metrů překážek. Zatímco v pondělí na Odložilově memoriálu v Praze jí tato trať vůbec nevyšla, nyní zazářila. Časem 54.38 zlepšila svůj „osobák“ o dvě vteřiny, překonala i pražský výkon jiné „rychlé holky“, Zuzany Hejnové. Ta v pondělí běžela 54.43, letos čtvrtý nejrychlejší čas na světě. Denisa je teď třetí spolu s Jamajčankou Spencerovou. „Snad už vím, jak to mám běhat,“ řekla v cíli skromně bývalá vícebojařka a dálkařka. Letošní maximum zlepšila i druhá Zuzana Bergrová.

Už v rozběhu si letenku do Helsinek i do Londýna zajistila sprinterka Katka Čechová (stovka za 11.32). Přiznala, že počasí bylo pro sprintery ideální, pomohl jí také vítr do zad a podpora rodiny na tribuně. Katka má nyní vynikající formu a na Mistrovství Evropy chce do finále, kde nechce být jen do počtu. A to druhý den splnila limit pro ME i na dvoustovce (23.45).

Také v rozběhu splnila limit na ME i OH na trati 100 metrů překážek Lucie Škrobáková, která ve vrací po zranění. K dalšímu posunu času ve finále už nedošlo, zpomalily jí křeče v lýtku. „Jen jsem málo pila,“ nechtěla po závodě dělat ze zranění velkou vědu, ačkoliv z dráhy odkulhala.

Český limit na dvoustovce na setinu vyrovnal (20.60) mladý Pavel Maslák. Ačkoliv nyní může reprezentovat zemi i na této trati, na Mistrovství Evropy i olympiádě podle svých slov zvolí „čtvrtku“.

Maratonci na pětce

BezvaBĚH samozřejmě velmi zajímala nejdelší trať na mistrovství, 5 000 metrů. Mezi ženami zvítězila Květoslava Pecková, která zaběhla trať pod 17 minut (16:51.86). Druhá byla Kristiina Mäki (17.08.16) a třetí Monika Preibischová s časem 17:19.62. Mistryně ČR v maratonu Petra Pastorová finišovala, ale skončila o 19 setin čtvrtá.

Maratonský mistr Jan Kreisinger si vítězství vzít nenechal a suverénně vyhrál v čase 14:28.41. Za ním se seřadili rovněž úspěšní maratonci Vítek Pavlišta (osobní rekord 14:43.35) a Jiří Homoláč. Oba běželi před měsícem v Praze královskou trať poprvé a i tehdy se Vítek před Jirku dostal až v závěru. Čtvrtý byl Jakub Bajza a pátý Petr Pechek, všichni běželi pod patnáct minut.


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.