Červená řepa je velmi zdravá plodina, která pochází ze Středomoří. Pěstovala se již za dob starých Římanů. Byla využívána nejen kvůli své charakteristické chuti, ale i kvůli léčebným účinkům červené řepy.
Ve Starověkém Římě jedli převážně její listy a kořen používali jen ke zdravotním účelům.
ÚČINKY ČERVENÉ ŘEPY NEJSOU ZANEDBATELNÉ
zdroj křemíku – díky velkému obsahu křemíku má velký význam při tvorbě vazivových tkání a kostí a pružnosti cévních stěn. Dále regeneruje lidský organismus a zpomaluje stárnutí. Díky tomu je pokožka mladší a také červená řepa má příznivý vliv na vlasy a nehty.
kyselina listová – mezi další látky, které červená řepa obsahuje patří kyselina listová, která pozitivně ovlivňuje činnost srdce a kardiovaskulární systém. Nejvíce kyseliny listové nalezneme v syrové červené řepě. V tepelně upravené řepě je ji tak polovina.
vláknina – díky velkému množství vlákniny červená řepa upravuje vyměšování a likviduje jedovaté látky ve střevech. Reguluje výskyt zácpy a průjmů.
trávicí účinky – mezi její další účinky patří produkce trávicích šťáv a podpora činnosti jater a žlučníku.
protinádorové účinky – červená řepa díky obsahu antokyanů a její schopnosti likvidovat volné radikály je doporučována jako prevence proti rakovině. Je ovšem velice užitečná i při léčbě nádorů a po jejich rekonvalescenci. V tomto případě je nejdůležitější šťáva z červené řepy, která by se měla pít třikrát denně po 100 ml. Nebo používat červenou řepu v syrovém stavu. Jako prevenci rakoviny by se měla červená řepa jíst minimálně jednou týdně nebo jednou týdně pít šťávu z červené řepy.
další vlastnosti – podporuje nervový systém a vyživuje nervy, má protisklerotické účinky, díky obsahu železa doplňuje červená řepa červené krvinky, podporuje krvetvorbu a pročišťuje krev, ovlivňuje pozitivně tvorbu inzulínu, podporuje látkovou výměnu, pomáhá po rekonvalescenci při borelioze a klíšťové encefalitidě, má pozitivní vliv na zrakovou ostrost je vodná při menstruačních a klimakterických potížích, vylučuje škodlivé látky (cholesterol, olovo a radioaktivní látky) z těla.
obsahuje – draslík, křemík, hořčík, železo, zinek, vitamíny a další látky
BEZVA RECEPT: PEČENÁ ČERVENÁ ŘEPA
Pokud jste si znechutili červenou řepu v dětství v podobě nenáviděného konzervovaného salátu s vtíravou anýzovou příchutí – nabízíme vám recept, který pro vás ztracenou chuť probudí naplno!
Troubu předehřejeme na 200 °C. Dostatečně dlouhý kus alobalu přehneme napůl, aby byl dvojitý a případně se neprotrhl. Červenou řepu položíme doprostřed rozprostřeného alobalu spolu s česnekem, hodně ji posolíme a dochutíme mletým pepřem. Potom přehneme strany alobalu a než alobal uzavřeme do balíčku, přilijeme dovnitř trochu vinného octu a olivového oleje.
Pak náplň v alobalu pečlivě uzavřeme a pečeme ve vyhřáté troubě asi hodinu a půl doměkka. Po upečení propícháme slupku vidličkou, řepu oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a rozložíme na talíř. Pokapeme balsamikovým octem, olivovým olejem, hrubou mořskou solí a třeba i hoblinami parmazánu.
Zdroj: www.cervena-repa.cz
Komentáře (Celkem 5)
01.11.2011 21:12 rejža nečinný jeho tréninkový deník
2
53 fanoušků
Červená řepa je velmi zdravá plodina, která pochází ze Středomoří. Pěstovala se již za dob starých Římanů. Byla využívána nejen kvůli své charakteristické chuti, ale i kvůli léčebným účinkům červené řepy.
Odkaz na článek
01.11.2011 21:12 rejža nečinný jeho tréninkový deník
2
53 fanoušků
Pečená řepa je opravdu božská… chtěl jsem říct BEZVA!
Stačí péct i jednu hodinu, když je střední velikosti.
Dvě mě stály v Tescu čtrnáct kaček, takže mňamka za pár kaček :-)
02.11.2011 07:26 Honza/H offline jeho tréninkový deník
81
3 fanoušci
>> rejža, 01. 11. 2011 21:12:18
..no na řepu to moc neběhá,..leda že by jsi ji prohnal destilačním zařízením,..pojez trochu uzeného, kapánek bůčku,…tělocvičnu vem poctivěji, ne jak včera,..enem spočítat duše a hajde do knajpy,..a v sobotu desítku profrčíš jako ďas.
02.11.2011 14:45 Raduz offline jeho tréninkový deník
18
1 fanoušek
>> Honza/H, 02. 11. 2011 07:26:30
:-)))))
02.11.2011 15:14 Radim offline jeho tréninkový deník
33
9 fanoušků
Oproti loňským parametrům jsem letos taky nosil pravidelně 4–6kg navíc(podotýkám že loňská sezona byla pro mě top) takže určitě nějaké kilo dolů plus celkové zpevnění aspoň trošku pravidelným cvičením by nebylo od věci…Nejlepší dietou bude pro mě Lysacup a zkvalitnění jídelničku…-)
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.