Jan Kreisinger z AK Kroměříž si dnes zopakoval svůj loňský triumf a zvítězil v Prusinovicích na Rohálovské desítce za 31:08. V ženské kategorii zazářila Petra Pastorová z MK Seitl Ostrava, když závod vyhrála ve slušném čase 36:17.

Hlavní organizátor dnešní akce Ondřej Němec opět připravil pro vytrvalce krásné slunečné počasí. Jen jednou se v průběhu devatenácti ročníků počasí nevydařilo. I to se projevilo na celkové účasti, když se do Prusinovic přijelo postavit na start rekordních 520 závodníků.

Závod se v obou kategoriích vyvíjel poměrně jednoznačně. Krajsík (Honza Kreisinger) běžel prakticky sólo závod. Už na sedmém kilometru měl obrovský náskok před dvojicí Ondřej Fejfar (Intrener.cz) a Jakub Bajza (AK Asics Kroměříž). A takové pořadí bylo i v cíli, když Fejfar v závěru „potáhl“ a Bajza se musel spokojit s třetím místem v celkovém pořadí.

S dvouminutovým zpožděním pak doběhli do cíle Lukáš Kučera z VSK Univerzity Brno, Vojtěch Král a Tomáš Blaha (oba AK Asics Kroměříž).

Honzovi Kreisingerovi, dnešnímu vítězi, bude letos 28let a to je věk, kdy vytrvalci začínají přemýšlet o maratonu. To co se šušká mezi běžci už od podzimu, také Honza dnes prozradil – pokusí se o splnění limitu na Olympijské hry v Londýně (2:17h).

Dravým způsobem vstoupila do sezóny Petra Pastorová. Ještě na šestém kilometru aktivně pracovala na špici velké skupiny ve složení Vlastimil Bukovjan, Ervin Beshir, Ondřej Novotný, Michael Svoboda a Luděk Durďák. V závěru měla opravdu hodně sil, v cílové rovince vystupňovala tempo a zaslouženě zvítězila.

„Ani se neohlídla, protože cítila šanci. V cíli si užívala slastný pocit vítězství. Určitě ji povzbudily i výhry obou synů v žákovských kategoriích“, řekl v cíli Jiří Harašta z Lašského běžeckého klubu.

S více než minutovou ztrátou za ní skončila ikona tohoto závodu Petra Kamínková. Vždyť v Prusinovicích zvítězila již 11× a drží zde také i traťový rekord 34:37! V cíli byla s druhým místem spokojená, zimní přípravu neměla optimální, ale věří, že forma půjde brzy nahoru.

Na třetím místě skončila Lenka Formanová z Hvězdy Pardubice – 38:22.

Co říci o Petře Pastorové? Kdysi běhala za žákyně a dorostenky, aby se po dlouhých letech vrátila a na dlouhých tratích udělala mezi ženami trochu rozruch. Umí prakticky všechno od pětky po maraton. Běh ji dělá radost a každé vítězství ji posouvá dále. Je to žena, která vychovává tři syny, v běhání je cílevědomá, má fyzickou i mentální sílu. V posledním období naběhala velmi vysoké objemy, má excelentní trenérku a neměl by být tudíž pro ni problém zaběhnout maraton za 2:45h. Olympijský limit pro Londýn je 2:43h. Dokáže to?

BB foto

Profi foto Martina Dedka

769 x foto Jiřího Harašty

233 x foto Ludmily Polišenské

233 x foto RBT Slimáci

148 x foto MK Seitl Ostrava

101 x foto Prochisport

Výsledky

Výsledky Rohálovská desítka