4D6T

Jsem šíleně přetažená z práce, ale do tréninku se snažím dát maximum. Moc mi to neběží a hrozně mne bolí nohy. Dnes vážně celý trénink jsem musela zatínat sakra zuby. Ke všemu je ošklivo, zima a fouká studený vítr. Začínám mít pocit že počasí už lepší nebude a vážně se blíží podzim. Odpočítávám každý kilometr a jsem velice vděčná že dnes běžím jen 6 km.

3D6T

Mám ze sebe radost. Zhubla jsem další 2 kilča. Od začátku roku jsem zhubla 25 kg a od té doby co běhám 9 kg. Mám energie na rozdávání takže se jí snažím vynaložit do dnešního tréninku kdy chci vážně na sobě máknout.

Rozklusání beru spíš jako takové rozhýbání. Do 4 km běhu dávám maximum a svištím si to 6:00 min /km. Potkávám partičku puberťáků co na mne pokřikují, ale nevěnuji jim moc pozornosti. Výklus si už jen doslova užívám. Miluju to jak vidím že se posunuji čím dál k lepším výsledkům a neskutečně mne to žene kupředu.

2D6T

Tak dnes mám rozhodně lepší náladu a na trénink se dokonce těším. Jdu si vyjímečně zaběhat přímo v Litoměřicích ráno před prací. Nikde nikdo, takže se mohu soustředit jen a jen na sebe. Nikdo a nic mne nerozptyluje. Dnes se rozhodně lepší s časem. Běžím si pěkně 6:20 min na kilometr a mám ze sebe vážně skvělý pocit.

1D6T

Dnes je tedy vážně ošklivo a zima as nikam se mi nechce… Čeká mne 10 km Pomoc! Trénink nechci vynechat ale musím se šíleně přemlouvat. Je šíleně mokro a nastřídačku prší a je pod mrakem. Takto jsem si to rzohodně nepředstavovala. Jak to na začátku vypadalo zle, tak po nějakém 4 km dostávám do běhu chuť a začnu si to dokonce užívat. Běžím průběrně 6:50 min/km.

4D5T

Huuuurááá konečně prší. Rychle se nasoukám na oblečení, nazuju botky a běžím abych si to užila. Konečně se dá jakž takž dýchat, není tak těžký vzduch. Běžím přes 2 okolní vesničky. Nic mne tentokrát nebolí a běží se mi skvěle. 6 Km mi dnes připadá naprosto dostačující. Dobila jsem baterky a jsem plná energie.

Můj tréninkový deník

Cíl: 5 km za 30 minut. 8 týdenní tréninkový plán

3D5T

Tak dneska jsem neměla moc běhací náladu. Musela jsem se hodně ukecávat.Při běhání mě hodně bolely nohy ale řekla bych že jsem si to spíš navodila psychycky.Kaž­dopádně běh jsem tentokrát stíhala za rovných 6 min na km takže to nebyla taková tragédie.

Můj tréninkový deník

Cíl: 5 km za 30 minut. 8 týdenní tréninkový plán

2D5T

5 Km oproti předschozím 10 km je relax. Tentokrát si běhání nechávám na večer a tak trochu doufám že budu pršet protože je příšerné dusno.

Tentokrát si volím lesní cestu. Běžím si tempíčkem 6:20 min na kilometr. Běh si moc užívám, je to momentálně můj největší relax od reality. Neprožívám zrovna moc štastné období, ale mám pocit že mám konečně něco svého a něco smysluplného pro sebe dělám.

Můj tréninkový deník

Cíl: 5 km za 30 minut. 8 týdenní tréninkový plán

1D5T

10 Km a ještě si udržet čas? To asi nedám říkala jsem si na začátku plánu.

Snažím se moc nestresovat. Vyrážím hned v 5 ráno než vypuknout obří vedra. Vybíhám na opačnou stranu než běhám normálně a překvapuje mne co potkávám sportovců. Jsem zvyklá že většinou nepotkám ani živáčka tak je to celkem milé překvapení.

První 2 km mi to moc neběží ale potom jako bych chytila druhý dech a beží se mi skvěle.Když si uvědomím že běžím 10 kilometrů tak mám smrt v očích ale tělo kupodivu nestávkuje.

Běžím tentokrát hlavně mezi polema ale finišuji lesem. Poslední kilometr dobíhám s vypětím sil ale mám ze sebe ohromnou radost.

Můj tréninkový deník

Cíl: 5 km za 30 minut. 8 týdenní tréninkový plán

4D4T

Tak tento den jsem si šla zaběhat 2×. Nejdříve ráno s maminkou, se kterou jsem předešlý den byla nakupovat běžecké oblečení. Běžíme sice hodně pomalounku, takže si u toho sem tam i povídáme, ale uběhneme krásných 3,2 km. Maminku sice bolí nohy ale prý půjde běhat i zítra.

Já si jdu každopádně večer zaběhat svůj vlastní trénink 5 km, poslední v tomto týdnu. Běžím tedy na stejnou cyklostezku jako v pondělí. Držím si tempíčko 6:25 min. na kilometr, ale samo mi to neběží, musím se ukecávat. Snažím se myslet na něco jiného a celkem to jde, nemusím se ani moc přemáhat. Jsem rozhodně ráda, že nemusím běžet dnes víc, protože mi 5 km dalo pěkně na frak. Už se celkem těším, až nebudou taková dusna. Už bych uvítala běh v deštíku.

Můj tréninkový deník

Cíl: 5 km za 30 minut. 8 týdenní tréninkový plán

3D4T

Na tento trénink se těším ze všeho nejvíce. Ač to byl zpočátku můj strašák, přirůstá mi pomaličku k srdci. Rozklusávám se teď už šnečím tempem s tím, že se do toho potom pořádně opřu. Dnes mne doprovází maminka, která vše dokumentuje a pomalu začíná váhat nad tím, že by se mnou také zkusila běhat. Parta pubertákù na mne houká, ale vlastně je ani nevnímám. Po 1,5 km rozklusu přidávám na tempu a makám. Běžím 6:05 min. na kilometr, trošku mne pobolívají nožky, ale trénink mne naplňuje. Závěrečný výklus je už jen procházka růžovým sadem.

Můj tréninkový deník

Cíl: 5 km za 30 minut. 8 týdenní tréninkový plán

2D4T

Selhala mi technika. Do věčných lovišt mi odešel můj chytrý telefon a zrovna nejsem ani doma. Můj telefon zabil déšt při běhání před týdnem… až teď mi všichni radí, že mám u sebe nosit sáček se zipem pro tyto případy. No nic musím si poradit jinak.

Na mapě si vyznačím trasu a vyrážím se stopkami. Opět mne vesele doprovází Furie, které jsem za odměnu slíbila házení tenisáku do řeky (je to vážně pes na baterky). První kilometřík mi to nějak neběží. Dokonce i mírně zvažuju, jestli se na to nevykašlu a neodložím trénink na druhý den, ale po chvilce chytím druhý dech a běží se mi pěkně. Tento týden jsem odložila sporttester a běžím spíš podle sebe a svého pocitu, protože jsem se načapala, že vážně fanaticky koukám na hodinky, div se nepřerazím na cestě. Běžím 6:30 min. na kilometr a trénink mi nakonec uteče jako voda.

Můj tréninkový deník

Cíl: 5 km za 30 minut. 8 týdenní tréninkový plán

1D4T

Dnes jsem první den na dovolené u mojí maminky v KrnovĚ. Je tu mnoho míst kde se dá si příjemně zaběhat, takže mne rozhodně nečeká žádný stereotyp. Vyrážím na cyklostezku, která vede po česko-polské hranici. Je vedro k padnutí takže trénink odkládám až na 20 h.

Běží se mi báječně, tentokrát mi dělá doprovod čtyřnohá společnice border kolie jménem Furie. Potkávám tu hodně moc běžců, na což vůbec nejsem zvyklá, protože u nás na vesnici nikoho nepotkávám, ale všichni jsou hodní a pozitivní. Běží mi to skoro samo a tento trénink si opravdu vychutnávám. Na jeden kilometr mám 6:25 minut. Ke konci mne povzbuzuje parta místních borců, kteří zahradničí nad pivem. Tentokrát jsem na sebe vážně pyšná.

Můj tréninkový deník

Cíl: 5 km za 30 minut. 8 týdenní tréninkový plán

4D3T

Původně se mi moc nechtělo protože jsem v noci ponocovala a trochu slavila, ale rozhodně jsem neměla v plánu trénink vynechat. Šla jsem tedy dříve, než jsem měla šanci si to začít rozmýšlet. Rozhodně jsem nelitovala. Běžela jsem trošku volněji a nemakala tolik jako jindy, ale brala jsem jako úspěch to, že jsem vůbec šla. 5 km uteklo jako voda. Jeden km jsem uběhla za 6:48 min.

Můj tréninkový deník

Cíl: 5 km za 30 minut. 8 týdenní tréninkový plán

3D3T

Tak z tohoto tréninku jsem popravdě měla největší strach. Bála jsem se že rozhodně nebudu stříhat uběhnout 3 km za 6:10/km. Rozklusala jsem se tedy daleko pomaleji než normálně. Netlačila jsem na pilu a pojala to jako takovou přípravu. Po 1,5 jsem se do toho opřela naplno a běžela 6:04 min/km. Rozhodně jsem neletěla příšerným tempem z kterého bych měla srdeční kolaps, ale svižnějším než běžně. Nakonec 1,5 km výklus byl skvělým ukončením BezvaTréninku.

Můj tréninkový deník

Cíl: 5 km za 30 minut. 8 týdenní tréninkový plán

2D3T

Vyběhla jsem chvilku před polednem s tím, že je celkem chladno a je skvělý vzduch. Nevím co se stalo, ale sotva jsem vyběhla z vesnice vylezlo slunko a bylo neskutečné dusno. Mám sice moc hezký čas a to 6:36 min ale mastím si to abych byla co nejdříve doma a vyloženě trpím. Ke všemu jsem si vzala kalhoty, z kterých jsem zhubla a celou dobu si je tahám nahoru a cítím se trochu jako Bridget Jonnes. Z dnešního tréninku nějak nemám moc radost ani moc dobrý pocit.

Můj tréninkový deník

Cíl: 5 km za 30 minut. 8 týdenní tréninkový plán

1D3T

Tak tento den podle plánu jsem si dala pěkně 2× po sobě. Původně jsem vyrazila v úterý. Podle programu v mobilu jsem uběhla 6,8 km a najednou přišel neskutečný slejvák, vlastně ten největší jaký si dokážete představit. Zmokla jsem úplně celá a namočil se mi mobil, začal stávkovat a vypnul se. Takže jsem samosebou přišla o všechny data a běh se mi ani neuložil. Neměla jsem vůbec přehled o čase takže jsem se rozhodla, že si hned den na to trénink zopakuji Bála jsem se, že tělo bude stávkovat, ale opak byl pravdou. Běželo se mi dokonce daleko lépe než předešlý den. Mírně jsem nevychytala trasu a uběhla jsem dokonce o 600 m více.

Můj tréninkový deník

Cíl: 5 km za 30 minut. 8 týdenní tréninkový plán

4D2T

Tak dnes jsem se musela hodně moc ukecávat abych šla vůbec běhat. Cítila jsem se nějaká unavená a nejraději bych regenerovala. Ale protože jsem si nechala 4 den na neděli, nedalo se nic dělat – plán beru smrtelně vážně. Nějak mne začalo více uspokojovat běhání po asfaltových cestách, což je pochopitelné.

Budu muset v příštím týdnu zabrat a vrátit se zpátky na lesní cesty, abych měla zase zpátky porovnání jak na tom jsem. Tentokrát si dám 2 zastávky, což je chyba, protože mne o to více bolí nohy. Ale nic nevzdávám a makám. 5 km s odřenýma ušima za 00:33:10 (6:38/km). Nakonec jsem moc štastná z toho, že jsem to nevzdala a splnila tak 2 týden.

Můj tréninkový deník

Cíl: 5 km za 30 minut. 8 týdenní tréninkový plán

3D2T

Rozhodla jsem se změnit terén a místo po lesních, hrbolatých a písčitých cestách zdobených velikým množstvím šišek (což je někdy na zabití), jsem vyrazila po silničkách do polí.

Nemusím tolik koukat pod nohy a běží se mi daleko snadněji. Cesta rychle utíká, nepotkám skoro žádná auta a rozhodně zlepšuji skóre. Jeden km stíhám za neuvěřitelných 6:38 min. Je pravda, že se nekonají žádné kopce, žádné šišky, nebrodím se pískem a to na rychlosti hodně odráží. Mám výborný pocit i přes to že toho po pracovním dni až dost.

Můj tréninkový deník

Cíl: 5 km za 30 minut. 8 týdenní tréninkový plán

2D2T

Tento týden je po mé pracovní stránce hodně moc náročný. Je to poslední den před třítýdenní dovolenou, takže se dohání všelijaké resty a povinnosti. Uvítala jsem tedy že mne dnes čekají jen 3 km.

Vyrazila jsem opět do lesa ale tentokrát na drhou stranu kolem jezírek, za kterými mne čekal celkem velký kopec a ten mi vážně dal nafrak. Tentokrát jsem trošku odflákla protažení, tak je to trošku znát, ale 3 km utečou jako voda.

Kilometr stíhám za 7:01 min a mám velikou radost protože trénink od tréninku cítím ohromné zlepšení, které mne velice motivuje. Cestou také zápasím s padajícími kalhotami. Zhubla jsem další 2 kg (takže celkem od ledna už 22 kg) a vážně si musím pořídit menší, což je snad ještě větší pozitivum než ten čas.

Můj tréninkový deník

Cíl: 5 km za 30 minut. 8 týdenní tréninkový plán

1D2T

Tento den jsem zvolila, že se půjdu proběhnout opět do lesa. Je to sice náročnější terén, ale máme oprandu hezký les a vždy potkám velké množství zajíců a srnek, takže se je čím kochat.

Prvních 5 km je vcelku brnkačka, ale ten 6. mi dal vážně zabrat. Najednou mi zničeho nic ztežkly nohy a lehce píchalo v boku, ale každopádně jsem to nevzdala a mezi nadávkami jsem si v duchu říkala něco jako Go Dášo to Dáááš.

Doma ale toto vše opadlo a vše nepříjemné vystřídala euforie. V průměru jsem uběhla jeden kilometr za 7:17 min, takže jsem maximálně spokojená.

Můj tréninkový deník

Cíl: 5 km za 30 minut. 8 týdenní tréninkový plán

3D1T

Výborně. Po minulém tréninku cítím naprostou změnu. Běželo mi to skoro samo. Nemusela jsem se ukecavát ani hecovat. Prostě jsem si jen příjemně vychutnávala to, že jsem se předešlým tréninkem nenechala odradit. Běžela jsem sice v deštíku, ale výborně se mi dýchalo a voda příjemně chladila. 5 km levou zadní za 36:06. Více takovýchto dní.

2D1T

Dnes se necítím moc dobře spíše vyčerpaně, ale rozhodně nechci nic vzdávat a chci jít běhat, takže vybíhám z domu rychle než si to rozmyslím. První kilometr se mi běžel lehce, ale zbytek naprostá tragédie. Bylo dusno a asi špatný tlak. Hodně těžce se mi dýchalo, měla jsem pocit těžkých nohou a popravdě mne to vůbec nebavilo.

V průměru jsem uběhla jeden kilometr za 7:52 min., což je vážně naprostá trága. Nemám ze sebe radost ale rozhodně to nevzdávám a věřím že příště to bude rozhodně lepší.

1D1T

Jupíí, můj první trénink podle nového plánu. Hodně moc jsem se těšila jak začnu. Mám trošku obavy z časů, protože většinou mi 7:25 min. na kilometr nestačí. Jdu tedy na to. Pro jistotu si beru s sebou pulsmetr, abych si hlídala tepovku a zbytečně se nepřetahovala.

Oblíbila jsem si u nás lesní cesty, protože máme nádherný les a cestou potkám mnoho zvířat. Běželo mi to skoro samo, asi hlavně díky tomu, že dnes mám energie na rozdávání. Běhám většinou kolem šesti kilometrů, takže trojka je už pro mne hračka. 3,1 km uběhnu za 22:02 min. Mám ze sebe skvělý pocit.

Můj tréninkový deník

Cíl: 5 km za 30 minut. 8 týdenní tréninkový plán

Jmenuji se Dáša, je mi 24 let a pracuji jako pracovnice v sociálních službách v jedné neziskovce. Běhat jsem začala teprve koncem května. Vše začalo tím, že jsem v lednu začala snižovat svou nadváhu. První cca 3 měsíce šla dolů sama díky úpravdě jídelníčku, ale koncem března se mi to nějak zastavilo. Přišel tedy na řadu sport, ač jsem ho v lásce do té doby vůbec neměla.

Naposledy jsem sportovala aktivněji na začátku střední školy kdy jsem se věnovala bojovým sportům. Po té jsem nějak (dnes už vnímám, že omylem) přehodnotila své koníčky a začala postupně přibývat na váze. Běh mne nikdy neučaroval, ale je pravda, že jsem se mu nikdy aktivněji nevěnovala.

V květnu ale přišel zvrat asi díky hlavně díky mé kolegyni, která o běhu pořád básnila (dnes už naprosto vím jak to myslela). Rozhodla jsem se tedy, že to alespoň vyzkouším a dala jsem si za cíl uběhnout jeden kilometr. Stáhla jsem si do mobilu aplikaci a vyrazila. Hrozně moc jsem se styděla.

Nejdříve jsem šla pěšky daleko za naší vesnici, aby mne nikdo neviděl a tam jsem se pomaličku rozběhla. Prvních několik metrů jsem si říkala, že to není uplně tak špatné a že se to vlastně dá. Po chvilce jsem chytla dech a přinášelo mi to velký pocit uspokojení.

Ten den jsem uběhla místo jednoho kilometru kilometry tři, ale hlavně jsem prožívala něco naprosto úžasného. Měla jsem pocit že jsem pokořila sama sebe.

Začala jsem běhat pravidelněji, ale vůbec jsem nevěnovala pozornost času. Nyní bych ráda se posunula dále, chtěla bych se přihlásit na pár menších závodů a uběhnout je za čas, za který se rozhodně nebudu stydět. Je to pro mne ohromná motivace a doufám, že aktivnějším běháním zhubnu další kila.

5 km za 30 minut – 8 týdenní tréninkový plán
TÝDEN 1. DEN 2. DEN 3. DEN 4. DEN
1. 3 km běh, 7:25 min./km 6 km běh, 7:25 min./km 5 km běh, 7:25 min./km
2. 6 km běh, 7:25 min./km 3 km běh, 7:25 min./km 6 km běh, 7:25 min./km 5 km běh, 7:25 min./km
3. 8 km běh, 7:25 min./km 5 km běh, 7:25 min./km 1,5 rozklus, 3 km běh, 6:10 min./km, 1,5 km výklus 5 km běh, 7:25 min./km
4. 8 km běh, 7:25 min./km 5 km běh, 7:25 min./km 1,5 rozklus, 3 km běh, 6:10 min./km, 1,5 km výklus 5 km běh, 7:25 min./km
5. 10 km běh, 7:25 min./km 5 km běh, 7:20 min./km 1,5 rozklus, 4 km běh, 6:10 min./km, 1,5 km výklus 6 km běh, 7:20 min./km
6. 10 km běh, 7:20 min./km 6 km běh, 7:20 min./km 1,5 rozklus, 4 km běh, 6:05 min./km, 1,5 km výklus 6 km běh, 7:20 min./km
7. 11 km běh, 7:20 min./km 5 km běh, 7:20 min./km 1,5 rozklus, 3 km běh, 6:00 min./km, 1,5 km výklus 5 km běh, 7:20 min./km
8. 8 km běh, 7:20 min./km 6 km běh, 7:20 min./km 1,5 rozklus, 1,5 km běh, 6:00 min./km, 1,5 km výklus 6 km běh, 7:20 min./km
volno Závod – 5 km za 30min. Hodně štěstí!