Startovní listina na zítřejší Hervis 1/2Maraton Praha je doslova nabitá jmény nejen afrických borců. Pojďme si je v krátkosti představit. Pak už se nestane, že u televize budete říkat „ten Afričan“, ale budete přesně vědět, kdo je kdo…

Obhájí Limo?

Obhájce vítězství, Keňan Philemon Kimeli Limo, o sobě říká, že vážně běhá teprve čtvrtý rok. Stihl již dělat vodiče na desítce Evropského poháru nebo zaběhnout sedmé místo na loňském mistrovství světa v krosu ve Španělsku. Trénuje v známém Rift Valley a k běhání jej přivedl otec, sám výborný atlet. Loni vyhrál 1/2Maratony v Praze a Ústí i noční desítku v Praze, pokaždé v traťovém rekordu.

Nejrychlejším mužem startovní listiny je však někdo jiný, příležitostný tréninkový partner světového rekordmana na 10 a 15 km Leonarda Patricka Komona Kenneth Kiprop Kipkemoi. Komonův útok na světový rekord zhatila malárie, zastoupí ho v této roli jeho krajan? Musel by trochu zrychlit. Osobní maximum 59:11 totiž zaběhl při letos nejrychlejším půlmaratonu v Haagu, byl s ním třetí.

Do skupiny manažera Corstjense podobně jako Komon patří také David Wolde. Tento Etiopan žil na ulici v Addis Abebě, než začal běhat. Jeho krajan, dvacetiletý Atsedu Tsegay, prohlásil, že chce v Praze běžet pod 59 minut. Další Keňskou nadějí je Geoffrey Ngugi Kanyajua. Ten trénoval po škole v Japonsku se skupinou Kamau Wanjirua, poslední dva roky ho trénuje Peter Mathu Titi. Počítat se musí i s Tanzáncem Fabiano Josephem. Ten má osobní rekord v půlmaratonu těsně pod hodinu, 59:56. Henry Kiplagat bude v Praze debutovat na půlmaratonské trati, podle osobního maxima na 15 km ale také patří do širšího okruhu favoritů na vítězství.

Kreisinger bude testovat formu

Českou jedničkou bude Jan Kreisinger. Pochází z Českých Budějovic, žije však ve „vysokohorském“ Lipně a s trenérem Róbertem Štefkem přemýšlí, jak zdolat limit pro olympijský maraton, který je nebývale měkký – 2:16:30. Keisinger po tiskové konferenci řekl, že běhá více objemů, i když ne tak rychle. Zhruba 190 km týdně odběhá. Tři týdny v lednu byl v Tatrách, v únoru doma a v březnu se ještě vrátil na soustředění do Tater. „Všechno to jede k tomu maratonu,“ řekl. Půlmaraton má ukázat, jak je na tom. S časem pod 1:05 bude spokojený.

V maratonu by mohl spolupracovat s klubovým kolegou Jirkou Homoláčem, ale to zatím není jasné. V klubu určitě neuvažují, že by s ním vyslali do závodu „vodiče“. O limit se pokusí v Praze a buď to vyjde, nebo ne. To je rozdíl oproti dalším dvou olympijským nadějím, Pechkovi s Krupičkou – oni se pokusí o limit dříve a Prahu si nechávají v záloze.

Jak vidí Kreisinger své šance v porovnání s nimi? „Doufám, že jsem rychlejší. Ale kluci zase mají víc naběhaných kilometrů, tolik já nemám,“ přiznává Kreisinger a dodává, že když vydrží zdraví, může maratony běhat ještě dalších osm let.

Ze západních Čech, konkrétně z Domažlic, je také mladý Martin Frei. V současné době zaměstnanec pojišťovací společnosti byl dříve spojován s AK Kroměříž, předloni byl na kempu v Keni. Pak trochu stagnoval, vzestup formy přišel až pod vedením trenéra Kervicera, cenné rady mu předává Andrea Šuldesová, která rovněž figuruje mezi elitními běžkyněmi. BezvaBĚH odhaduje, že Frei bude atakovat svůj osobní rekord 1:07:00 z Pardubic 2008.

Kdo bude nejrychlejší Češka?

Největší favoritka závodu žen je Lydia Cheromei z Keni. Žije a trénuje v Eldoretu, na speciální přípravu cestuje s trenérem Gabrielem Nicolou do Itenu. Při tréninku často běhá s přítelkyní, světovou rekordmankou v půlmaratonu Mary Keitany. Ačkoliv se na špici drží už dlouhá léta, formu má i letos skvělou, v Dubaji si již vylepšila osobní rekord v maratonu na 2:21:30. Ten půlmaratonský má z loňského závodu v Praze 1:07:33.

V Itenu žije a trénuje společně s manželem Erickem Kibetem také Joyce Chepkirui. Ta šla loni hodně nahoru, zaběhla si osobáky na všech tratích a na půlmaratonské trati běžela čtyřikrát pod 70 minut.

Soupeřkou jim bude mladá Etiopanka Atsede Habtamu. Ta trénuje v manažerské skupině Demadonna a podle svých slov má sílu ve finiši. Přestože má podle svých slov talent, dává běhu vše, běh jí prý také baví a chce dosáhnout velkých úspěchů. Bude prvním větším úspěchem traťový rekord v Praze?

S africkými běžkyněmi bude bojovat ruská závodnice Alena Samokhlavova. Ta běhá od deseti let a letos by se chtěla na maratonu v Soulu kvalifikovat na olympiádu do Londýna. Startovní číslo v elitní desítce dostala i Ukrajinka Tetiana Gamera-Shmyrko.

Letos poprvé se v Praze ukážou také elitní závodnice z Japonska. Aki Odagiri i Rina Yonetsu jsou z University Meijo v Nagoji, kde běhá mnoho skvělých atletů. Odagiri má v Praze jasný cíl – co nejdéle vydržet v čelní skupině, aby si vyzkoušela tempo světových běžkyň. S osobním rekordem 1:11:43 by se ale nemusela ztratit. Velkou neznámou je výkon osmnáctileté Yonetsu. Ta začala běhat poté, co zažila pocit štěstí po výhře v jednom školním závodu. Pohádka bude mít happy-end, pokud se běžkyně jednou dostane na olympiádu.

Češky? Tři až čtyři adeptky na výhru

Jestliže v mužích je prakticky rozhodnuto, otázka nejrychlejší české ženy je zcela otevřená. Podle organizátorů je favoritkou Petra Kamínková. Sama se však favoritkou necítí a říká, že závod nepůjde úplně naplno. Že poběží s rezervou, se očekává také od druhé velké favoritky, Ivany Sekyrové. Stejně jako Kamínkovou jí čeká krátce po půlmaratonu maraton, kde se pokusí prolomit limit na olympiádu.

BezvaBĚH vidí jako favoritku Petru Pastorovou. Velká naděje české vytrvalostní scény by se mohla pokusit splnit limit na Mistrovství světa v půlmaratonu, který je 1:14:30. Souboj o stupně vítězů se čeká také od Michaely Mertové a vrchařky Ivy Milesové. Milesová je s osobním rekordem 1:15:50 třetí nejrychlejší nejrychlejší. Lepší osobák má jen Sekyrová – 1:15:24 a Kamínková – 1:12:17.

„Jsme tři, čtyři holky, co bychom mohli běžet na stejné úrovni,“ řekla Petra Kamínková pro BezvaBĚH, na čele s ní prý bude Sekyrová, Pastorová a možná i Mertová. Na maratonu v Curychu se Kamínková bude snažit o co nejlepší čas sama, „vodiče“ si neveze. „Nemůžu říct, že půjdu na limit, mě to strašně svazuje. Vyběhnu si a poběžím, na co budu mít. Doufám, že budu spokojená s dobrým výsledkem,“ říká závodnice.

Z „uvolněného“ limitu pro půlmaraton je Kamínková troch zklamaná. „To je takové zvláštní – čím méně nás tu běhá, tím jsou ty limity snazší. Loni mistrovství nebylo, ale rok před tím byl dlouhá léta limit 1:13:00. A letos najednou dají 1:14:30, což je velice slabý limit,“ diví se. Sama ho ale nezkusí zaběhnout, tak rychle zítra běžet nedokáže. Ví, že letos na Mistrovství světa v půlmaratonu bude chybět. V tréninku zvýšila kilometráž, ale bylo to na úkor rychlosti. Byla i na soustředění, ale trápí jí nedostatek železa, podle svých slov pořád není zdravá. To ovlivnilo i předsezónní soustředění. Kromě běhu musí – podobně jako její věčná rivalka Sekyrová – také pracovat a trénink proto musí sladit s dalšími povinnostmi.

Premiéra čeká sestry Drahotovy. Dvojčata, kterým je sedmnáct let, se kromě běhu věnují také chůzi, cyklistice a triatlonu. Třeba už v sobotu zjistí, že jejich budoucnost je na běžeckých tratích nad 10 kilometrů.


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.