Představte si, že zhruba 15% populace má intoleranci lepku. A mnozí o ní ani neví. Navíc existuje více než 50 chorob spojených s intolerancí či alergií na lepek. Mnoho běžců také dnes ujíždí na tzv. bezlepkové stravě. Je to dneska také trend (ví dobře, proč to dělají, a co jim to přináší). A co je to vlastně ten lepek, nebo-li gluten?

Lepek je směs gluteninu a gliadinu, dvou bílkovin, které se nachází v endospermu semen vybraných druhů obilovin (pšenice, žito, ječmen,…).

Pšenice je považována jako jeho největší zdroj. Někteří jedinci, jejich tělo a trávicí systém si ovšem s touto bílkovinou mnohdy neumí poradit. Projevují se u nich některé příznaky, jako např.:

• Problémy se zažíváním (nadýmaní, průjmy nebo naopak zácpa, bolesti břicha)

• Bolest hlavy

• Nesoustředěnost

• Bolesti břicha a střev

• Chronická nevysvětlitelná únava

• Nespavost

• Fibrická myalgie, čili neustálá bolest svalů

• Snížení obranyschopnosti (a tudíž časté infekce, chřipky, různá bakteriální či virová onemocnění)

• Žíznivost

• Nevolnost až zvracení

• Hubnutí nebo naopak přibíraní

• Bolest kloubů, revmatoidní artritida, osteoporóza

• Výkyvy nálady, nesoustředěnost, hyperaktivita

• Neurologické problémy – závratě

• Zánětlivá onemocnění a záněty na různých místech po těle

• Zvýšená klidová tepová frekvence

• A další…

Co si budeme povídat, nežádoucích účinků spojených s konzumací lepku může byt celkem dost. Pokud některými z nich trpíme a víme, že naše tělo má s konzumací lepku vždy komplikace, je třeba pak rozlišit, zda se jedná o potravinovou intoleranci, alergii či dokonce nejzávaznější formu potravinové alergie – celiakii.

Celiakie má tedy nejzávaznější z výše uvedených příznaků a ve většině případů trvá po celý život.

Celiakům mnohdy stačí třikrát kousnout do rohlíku a už utíkají na záchod nebo se necítí nejlépe. Jak už jsem zmiňovala, celiakie je zpravidla doživotní onemocnění, člověk ho může získat během života poruchami a oslabením imunity nebo se s ním už může narodit (genetická predispozice).

Pokud se v průběhu života vyrovnáváme s velmi závažnou chorobou, celiakie se taky může projevit jako vedlejší efekt této choroby a následného oslabení imunitního systému.

Pokud člověk dodržuje správný bezlepkový režim, alergické reakce a intolerance se mohou zmírnit. Je třeba ale opravdu a striktně se každý den lepku vyhýbat.

Abyste si nemysleli, že lepek se nachází jen v rohlících, pečivu a těstovinách, níže přináším přehled potravin, kde se překvapivě můžeme s lepkem setkat:

• Mouka

• Čínské polévky a námi oblíbené čínské a vietnamské nudle

• Pivo

• Sušenky

• Tortilly, chleba, rohlíky (celkově pečivo)

• Vybrané druhy omáček, kečupu

• Kuskus

• Vybrané slazené nápoje a limonády

• Buchty, bábovky, dortíky, perníky

No a jak se intolerance či alergie na lepek projevuje při běhu?

Tak např. větší bolestí svalů. Lepek nám totiž ve střevě odčerpává minerály, naše střevo se tak stává propustnější, snaze se v něm zachycují cizorodé látky, bakterie a toxiny a snáze se také vyplavují důležité vitaminy a živiny (hořčík, železo,..). Proto se nám při tréninku může hůře dýchat, trpíme často křečemi, nespavostí. Máme zvýšené tepy při pohodovém i intervalovém běhu (vyšší než obvykle) a hůře regenerujeme.

Zkuste se lepku na pár dní či týdnů vyhnout. Tělo a vy sami poznáte, jestli vám tento typ stravy prospívá či nikoliv. Každopádně gluten není jed a pokud si občas ten kebab v tortille či těstoviny dáte a zároveň netrpíte některým ze zmiňovaných příznaků, proč si je nedat. Všeho však s mírou.