Ano, v posledních letech se s extrémními závody roztrhnul pytel. Asi i zde platí, kde je poptávka, je i nabídka. Beskydy jsou již svými třemi závody známé po celé republice, koneckonců i já jsem zde absolvoval 5BV, Beskydskou sedmičku a v neposlední řadě LH24.

Všechny se mi nadmíru líbily a když přišel návrh od Marka Blažka (Apachi – čipová časomíra) uspořádat něco podobného v tak krásné oblasti, jako je České středohoří, bylo vlastně rozhodnuto. Tedy jak on sám podotknul, než to udělá někdo jiný. Pořádání závodů se totiž věnujeme s kolegou Pavlem Majerem již téměř deset let. Určitě máme již řadu zkušeností (i negativních), abychom byli schopni takovouto vícedenní akci pořadatelsky zvládnout.

To znamená nabídnout vyznavačům těchto sebemrskačských závodů novou, ještě nepoznanou destinaci v naší republice, která svou krásou a malebností okouzluje nejen nás, kteří zde žijeme, ale i ty, kteří na naše závody přichází.

Nejsou to jen holé a pusté kopce, jsou zde pozůstatky osídlení z doby bronzové, hrady a zříceniny, které na vrcholcích kuželovitých kopců sopečného původu dokreslují celý ráz krajiny. Ani nejvyšší hora Milešovka nezůstává svými klimatickými podmínkami na okraji zájmu. Je to největrnější hora v České republice, takže pro ty, co hledají svoje nej, tady jistě něco bude a v zimním období dvojnásob.

Foto: Pavel Záhorec

V každém případě jsme neměli v úmyslu dělat jen věrnou kopii něčeho, co již někdo vymyslel a tak jsme se snažili vzít ze závodů, na kterých jsme byli, to co nás zaujalo a co se nám líbilo nejvíce. A tak vzniknul VokoBer(g), který má 21 míst (voko bere) a díky závorce se do názvu dostalo i berg, tedy pohoří. Smyslem závodu je absolvovat co nejvíce kontrolních míst v co nejkratším čase. O pořadí rozhoduje počet zvládnutých kontrol a až poté čas. Zvládnutí všech by mělo být téměř nemožné, což vás bude nutit do rozhodnutí, na které body a jakou cestou.

Nutnost taktiky a vlastní invence je to, co jsme do závodu přidali navíc. Nejen používání svalů, ale i hlavy, což klade na závodníka ještě další nároky. Ono není snadné podávat výkon a sledovat trasu dle značení, ale podávat výkon a ještě si volit trasu sám je mnohem složitější. Je to výzva pro celé tělo, od hlavy až k patě. Proto je náš závod orientační a každá dvojice si volí a hledá svou cestu, svou obtížnost a své hranice, ke kterým bude chtít dojít. To vše s vědomím, že nejsem schopen posoudit, jak jsou na tom soupeři.

Nebudete na jasně stanovené trase, kde ti co jsou před vámi jsou „před vámi“ a ti za vámi jsou „za vámi“. Budete muset soupeřit sami se sebou, kolik budete ochotni do závodu dát, abyste třeba i vyhráli. Nebudete do příchodu poslední dvojice vědět, jaké to vaše umístění opravdu je.

Stejně tak chceme udržet pro všechny další ročníky, aby se nebylo možné předem připravit na trať třeba i dle znalostí z minulých ročníků. Kontrolní body se budou v každém ročníku obměňovat. Tedy, pokaždé to bude trochu jiný závod, kterého maximum budete nastavovat vy sami. Čím víc zvládnete, tím větší porci kilometrů pro ty nejlepší v dalším roce připravíme.

Celý závod je svým zázemím zasazen na hrad Doubravka v Teplicích, odkud všichni vyrazí a kam, věříme, všichni i přijdou zpět. Někteří dříve, jiní později, ale časový limit bude pro všechny maximálně 24 hodin. Na hradě budou moci všichni účastníci přespat a to nejen ze soboty na neděli, ale i již v pátek před závodem.

Pro všechny navrátivší zde bude k dispozici občerstvení až do ukončení akce a vyhlášení vítězů. K servisu v rámci startovného patří i poukázky na občerstvení na chatě na Milešovce (během závodu), kam se možná někteří podívají i opakovaně. Je to do startu jediný známý kontrolní bod, na který ale můžete dorazit 5× a to pokaždé jinou cestou. Je to královna Středohoří a věřte, že „zadarmo“ to nebude.

Víme, že odměnou pro každou účastnící se dvojici budou zážitky, ať pozitivní, tak i negativní, ty si stejně pamatujeme nejlépe, ale i tak budou všichni umístění ve všech vyhlášených kategoriích odměněni. Tedy nejen diplomem a naší netradiční medailí, ale i věcnou cenou a to bez ohledu na počet přihlášených dvojic v jednotlivých kategoriích. Budeme se těšit na vaši účast a věříme, že nám přijdete ten první ročník pořádně „rozjet“.

Na závěr snad jen malý osobní poznatek. Když jsem 2.1.2015 obcházel kontrolní místa, abych je nafotil, tak mi až přišlo líto, že se sám nemohu zúčastnit. Byl to tak zvláštní pocit. Během jediného dne projít a navštívit tolik zajímavých míst, na které člověk vyráží jako jednotlivé výlety během celého roku. Bylo to prostě „vše v jednom“.

To, že jsem si vybral den, kdy pršelo na zledovatělý sníh, byl asi trest od budoucích účastníků. „Dobytí“ každého kontrolního bodu mne stálo až baletní kreace, abych se nerozmáznul mezi bahno, led a kamení. Avšak věřím, že ve zvolený termín závodu si všichni užijeme čisté a bílé zimy.

Všechny detaily a podrobnosti, včetně registrace, najdete na našem webu: www.sponateplice.cz

Vše o hradě Doubravka najdete na stránkách www.hrad-doubravka.cz

Propozice